Pracovní stáž v Budapešti díky projektu Erasmus +

15.06.2023 20:58

Nadšení a dobrodružná atmosféra plná nových zkušeností a objevování se rozprostírala během třítýdenní pracovní stáže (od 28. 5 do 17. 6. 2023) v krásné Budapešti prostřednictvím projektu Erasmus +. V této maďarské metropoli se sešlo 11 žáků a 3 pedagogové z Odborného učiliště Cvrčovice, aby prozkoumali svět gastro oborů kuchařství a cukrářství.

Celý program stáže byl zprostředkován společností 1CEBA a pečlivě připraven tak, aby žáci měli možnost se seznámit s prací v gastronomii a zároveň objevit krásy a kulturu Budapešti. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna navštěvovala provoz určený pro kuchaře (provoz Hegyvidéki Ízlelő Étterem) a druhá skupina byla určena pro cukráře (provoz Rampart Gasztronómia Kft.).

První skupina měla tu možnost pracovat v kuchyni s profesionálním šéfkuchařem. Každý den se žáci zapojovali do přípravy jídel, učili se nové techniky a zdokonalovali se. Získali cenné zkušenosti v oblasti přípravy pokrmů, včetně přípravy předkrmů, hlavních jídel nebo jednoduchých dezertů. Také se setkali s různými kulinářskými tradicemi a ochutnávali maďarskou kuchyni, která je proslulá svou bohatou chutí a tradicemi.

Druhá skupina se zase věnovala cukrářskému umění. Ve sladké atmosféře se žáci učili připravovat a zdobit různé druhy cukrářských výrobků a pečiva, přičemž byli povzbuzováni, aby projevili svou kreativitu a fantazii při vytváření jedinečných cukrářských výtvorů. Tato část stáže byla nejen chutná, ale také obohacující z hlediska uměleckého projevu.

Ve svém volném čase se žáci vydali na objevování krás Budapešti. Nechyběla návštěva slavného Budínského hradu, který dominuje nad městem a nabízí úchvatný výhled na okolní památky napříč samotnou Budapeští. Procházeli se také historickými uličkami v centru města, obdivovali impozantní budovu parlamentu a věnovali se také relaxaci na palubě lodě při plavbě po Dunaji.

Budapešť je městem, které se může pochlubit bohatou historií a architektonickými skvosty. Žáci měli příležitost prozkoumat tuto fascinující historii a stále živoucí kulturu města. Navštívili také slavné městské parky nebo přímo samotný kousek přírody na okraji města. Navíc žáci prokázali skvělou schopnost v plánování výletů spolu s orientací v mapách či využívání hromadné dopravy.

Celkově lze říci, že tato pracovní stáž v Budapešti byla pro žáky a pedagogy nezapomenutelným zážitkem. Získali nejen cenné praktické dovednosti v oblasti kuchařství a cukrářství, ale také si rozšířili obzory a poznali novou kulturu. Tato stáž jim poskytla příležitost růst a rozvíjet se v jimi zvoleném oboru a zároveň si užívat krásy jednoho z nejkrásnějších evropských měst.

Marek Hůrek a kolektiv