Cvrčovická kopretina 2022

09.05.2022 07:05

28. dubna 2022 se konala na Odborném učilišti ve Cvrčovicích soutěž ve vazbě a aranžování květin – CVRČOVICKÁ KOPRETINA. Žáci z několika učilišť a středních škol přijeli poměřit své síly v aranžérském umění vazby květin všeho druhu.

Že aranžování květin není jen doménou dívek, předvedli při soutěži aranžérky i aranžéři ze Cvrčovic, Chroustovic, Litomyšle a Jarova. Dvoučlenné týmy žáků vytvářeli mnoho nádherných květinových dekorací na téma Den matek. Nejprve zhotovili dekoraci ve tvaru srdce, následovala dekorace hrnkové rostliny rodu Phalaenopsis, a nakonec ještě vytvořili šperk na ruku. Soutěžící tak zúročili své několikatýdenní přípravy, ve kterých je vedli jejich učitelé.

Za svou šikovnost byli žáci náležitě oceněni cenami, které věnovalo především květinářství Lenky Weiterové z Pohořelic, Velkoobchod s květinami a doplňky Vonekl, Bylinky s.r.o., obec Cvrčovice, město Pohořelice, CPI Moravia Books, Český zahrádkařský svaz Pohořelice, OU Cvrčovice.

Odborná porota, která byla sestavena z odborníků květinářů a aranžérů to neměla při rozhodování vůbec lehké, neboť všechna díla byla velmi pěkná a zdařilá. Aranžmá byla hodnocena na základě několika kritérií: estetické pojetí úkolu, technické provedení a celkový dojem a vystižení tématu. Nakonec porota ve složení L. Weiterové, P. Poulové a J. Peterkové vybrala v každém tématu tři nejlepší dekorace.. Ceny žákům předala paní ředitelka RNDr. Höklová.  

Všichni měli velkou radost z toho, že se jim při soutěži dařilo a že mohli svým kamarádům ukázat, co pilně se svými učiteli nacvičili.

Výsledky aranžérského umění ze soutěže Cvrčovická kopretina byly po soutěži opět k vidění na výstavě vín s ochutnáváním v Pohořelicích, kde je obdivovala široká veřejnost.

Již nyní se všichni těší, jak se uvidí při příštím ročníku této kreativní soutěže, protože soutěž CVRČOVICKÁ KOPRETINA se na OU ve Cvrčovicích již stala tradicí!

Bc. Vladimíra Sládková