DEN REPUBLIKY

13.11.2018 09:23

Netradiční akci na počest stého výročí vzniku Československé republiky připravili na 26. října v prostorách školy zaměstnanci i žáci OU Cvrčovice. Na jeden den se přízemí školy spolu s přilehlým parkem přeneslo v čase o sto let zpět.

Žáci i zaměstnanci v dobových kostýmech uvedli návštěvníky do expozice v přízemí školy, která představovala způsob života a vývoj řemesel či učebních oborů v době první republiky. Výstava zahrnovala nejen podrobný výklad doplněný dobovými fotografiemi, ale především množství autentických historických předmětů umístěných v kulisách dobových interiérů, a to včetně květinových aranžmá či typických plodin a tradiční kuchyně. Atmosféru podtrhl také historický ráz budovy školy. Jak vyplynulo z ankety mezi žáky školy, z historických předmětů je nejvíce zaujaly „ty velké žárovky, „staré (šlapací) šicí stroje“, „ty staré peníze a obleky, co se kdysi nosily“, „známky, prezidenti, peníze, dopisy a noviny“.

Ochutnávku prvorepublikových jídel, polévek, cukroví či moučníků – také těch, které si oblíbil prezident Masaryk, mohli návštěvníci zakončit procházkou prvorepublikovým parkem, v němž se proháněli vyšňoření velocipedisté na vysokých i nižších kolech. Zvláště děti, ale i dospělé okouzlil flašinetář na velocipedu, který celý prostor rozezněl pouťovou melodií historického nástroje. Velký zájem byl také o projížďku v bryčce. „Nejvíc se mi líbila výstava T. G. M. a na naší škole jezdci na kolech krásně oblečení, a ještě se mi líbil vůz s koníkem,“ vyjádřil své pocity jeden z návštěvníků.

Století změn měli návštěvníci výstavy možnost si připomenout shlédnutím krátkého dokumentu a v několika učebnách mohli také spolu s žáky školy zavzpomínat na nesmrtelné hvězdy stříbrného plátna.

V rámci Dne republiky byli také návštěvníci přizváni ke  slavnostním aktu zasazení Národního stromu ke 100. výročí založení Československé republiky v areálu školního parku, který byl po proslovu ředitelky školy a za účasti zastupitelů obce zakončen krátkým kulturním programem žáků OU.

Návrat do minulosti byl zážitkem pro každého zúčastněného, jak pro ty, kteří přišli nasát historickou atmosféru, tak i pro ty, kteří se na instalaci výstavy aktivně podíleli. Příjemnou atmosféru podpořilo i slunečné počasí. „Dneska se mi líbilo, jaká byla atmosféra,“ napsala nadšená návštěvnice. „Všichni vypadali tak krásně.“

 

Fotografie z celého dne naleznete zde.