EXKURZE – Moravská ústředna Brno a Svatební salón EL

27.02.2024 08:18

Dne 21.2.2024 se konala EXKURZE žáků 1Š,2Š,2T, 3T a 2PS do firmy Moravská ústředna Brno. Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby bylo založeno v roce 1909, jako sdružení drobných výrobců dárkových a uměleckých předmětů z Moravy a Slezska. V současnosti je největším výrobcem hraček v ČR. Specializuje se na výrobu  textilních a plyšových   hraček, maňásků a filmových postaviček, které známe především z Večerníčků nebo jiných dětských pohádek jako Krteček, Rumcajs, Křemílek a Vochomůrka, Čtyřlístek a spousta dalších…  

Dnes je to firma, která má svou stabilní pozici na tuzemském i zahraničním trhu. Po příjezdu se nás ujala paní Eva Fasorová, která nám detailně popsala historii vzniku a chodu firmy. Provedla nás provozem  přes sklad materiálu,  stříhárnu, šicí dílnu až po balírnu vyrobených hraček. Ukázala nám bohatý sortiment výrobků, předvedla nám ukázky práce na různých speciálních strojích, včetně strojů vyšívacích, předvedla nám  práci s velkokapacitní pilou. Žáci měli možnost vyzkoušet si, pod odborným dozorem, některé ze strojů. Dále jsme navštívili SVATEBNÍ SALÓN EL, kde nám paní ukázala velký sortiment svatebních šatů.  Viděli jsme praktickou ukázku úpravy svatebních  šatů dle potřeb zákazníka. 

Dozvěděli jsme se, jakým způsobem je možné si svatební šaty zarezervovat či zakoupit. Exkurze byla zábavná, velmi poučná a žáci se seznámili s průmyslovým zpracováním výrobků. 

Svobodová Eva, učitelka OV