Exkurze Olomouc

27.05.2024 13:32

Dne 21. - 22.5.2024 jsme se vydali se závěrečnými ročníky do Olomouce. Vážená, vzdělaná a opředená tajemstvím. V období středověku byla největším městem zemí České koruny. V 18. století byla přebudována na mocnou pevnost a stala se významným obranným centrem a sídlem vojenské posádky. Město Olomouc leží na řece Moravě a je známá historickými památkami, některé z nich jsme navštívili i my.

Po příjezdu do Olomouce vedli naše kroky na Horní náměstí, kde na nás čekala průvodkyně a provedla nás celým historickým centrem. Naši prohlídku města jsme zakončili ve dvanáct hodin u orloje. Orloj odehrál tři známé písně: Za Náměšťó na kopečko, Daleká, šeroká je cesta po Holomóc a Vrbe se nám zelenajo. Celá produkce byla završena skřípavým zvukem zakokrhání kohouta, který několikrát zamával křídly.

Byl čas obědu, a tak si každý z nás mohl zaskočit na něco dobrého. Po obědě jsme se přesunuli k Arcibiskupskému paláci, který je příkladem barokní palácové architektury. Nadchli nás krásně vyzdobené prostory i samotná historie paláce. Z vypravování průvodkyně lze říct, že Arcibiskupský palác je místem, kde kráčely dějiny a známé osobnosti. Po této prohlídce jsme se přesunuli ke Katedrále sv. Václava, zde si pro nás paní průvodkyně připravila naučnou hru. Celá prohlídka se tak stala velmi poutavou a zábavnou. Dokonce jsme se dostali do prostor katedrály, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.

Druhý den jsme navštívili baziliku Navštívení Panny Marie, která je postavená v duchu baroka a místem mnoha poutníků. Poté jsme se přesunuli do místní ZOO, kde jsme si užili dostatek volného času.

Žáci si za dva dny rozšířili kulturní povědomí o městě Olomouc a strávili tak jedny z posledních společných chvilek před závěrečnými zkouškami.

Ing. Lucie Jureková, učitelka odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů