Žáci OU Cvrčovice na pracovní stáži v Budapešti

22.04.2022 09:47

V rámci projektu Erasmus + absolvovali vybraní žáci gastro oborů zahraniční pracovní stáž v Maďarsku, a to přímo v hlavním městě Budapešti. Třítýdenní pobyt během měsíce března absolvovalo jedenáct žáků a tři učitelé. Cílem projektu bylo posílení mobility našich žáků, rozvoj jejich sebedůvěry a samostatnosti.

 

V prvních dnech bylo stěžejní zorientovat se v centru města, v místní dopravě a rozmístění provozních pracovišť. Zajímavé bylo seznámení s památkami: Budínský hrad, Rybářská bašta, Náměstí Hrdinů či Národní muzeum. V Maďarsku je 15. březen státní svátek „Nemzeti ünnep“, neboli Vypuknutí revoluce, měli jsme tak možnost zažít sváteční atmosféru a jako bonus vstupné zdarma do všech muzeí.

Žáci byli umístěni ve špičkových gastronomických provozech rozmístěných přímo v centru města: „Spiler Original, Gundel, New York Café Budapest, Jamie Oliver´ s Diner Budapest. První pracovní den, který se týkal především seznamování se s pracovištěm a vstřebávání množství nových informací - pracovní doba, podmínky na pracovišti a organizace práce. Samotné začátky byly pro žáky celkem náročné, poněvadž se zpočátku museli vypořádat s jazykovou bariérou. Pokud bylo třeba, měli zajištěný překlad ze strany pedagogů, kteří v prvních dnech působili se žáky přímo na pracovišti nebo žáci mohli využít mobilní překladač jako pomůcku.

Činnosti žáků na pracovišti byly různorodé, a pro některé dokonce nové, ale postupem času se tyto činnosti začaly opakovat a pro žáky se tak staly každodenní rutinou. Pomalu také upadala nejistota a strach z komunikace na pracovišti, což vedlo ke značnému zlepšení a k jejich motivaci. Žáci si osvojili nové poznatky v přístupu v gastro oborech, seznámili se s novými a modernějšími technologickými postupy. Získali tak spoustu zajímavých zkušeností, které jistě spolu s učiteli využijí ve svém dalším vzdělávání.

Během volných víkendových dní poznávali žáci život ve velkoměstě a místní kulturu. Kromě významných památek navštívili „Margitsziget”, neboli Margaritin ostrov nacházející se přímo na řece Dunaj mezi částmi města Buda a Pešť. Svoji rozlohou působí tento ostrov impozantním dojmem a dokáže zaujmout po všech stránkách nejen díky spoustě atrakcím, ale i nádhernou přírodou. Po společné zábavě následovaly také povinnosti, a to procvičování anglického jazyka – především základní fráze a slovíčka týkající se oborů žáků. 

Každý pracovní týden byl plný výzev, kterým jsme museli čelit. Avšak výsledkem byly nové zkušenosti, jak po profesní stránce, tak i v osobnostním rozvoji každého účastníka. Jinými slovy bychom mohli říci, že každý den skrýval pro nás něco specifického či neočekávaného. Máme tedy společně na co vzpomínat!

 

Bc. Marek Hůrek, učitel OU Cvrčovice