Zahradní slavnost

22.06.2022 13:17

Na Odborném učilišti Cvrčovice se konala velkolepá akce. Český svaz zahrádkářů slavil 65. výročí vzniku a rozhodl se ve spolupráci s naší školou uspořádat zahradní slavnost. 

Naši studenti i s učiteli se pustili do přípravných prací. Plelo se, okopávalo, zametalo, stavěly se stany, nosily stoly a lavičky. Díky pilné práci jsme vše stihli do soboty 18. 6. krásně připravit.

Slavnost začala dojemně. Jako poselství míru, lásky a naděje se do vzduchu vzneslo hejno holubů a zakroužilo nad hlavami diváků.

Následovala velice povedená módní přehlídka. Studentky oboru Módní dekoratér samy navrhly a ušily šaty, které pak na molu i s dalšími studenty předvedly. Mohli jsme vidět domácí oděvy, oblečení z rifloviny a švadlenkami vlastnoručně malované látky. Druhá část byla tematizovaná barevně. Před očima se nám střídaly nádherné modely barvy lososové, tyrkysové, petrolejové a zářivě žluté. 

Několik společenských a svatebních šatů předvedl také brněnský salon Caxa. Krásné květiny k nim uvázali studenti oboru Aranžérské práce.

Závěrečné defilé celé módní přehlídky bylo okouzlující. Všechny modelky a modelové se seřadili na pódiu a vypustili do nebe různobarevné balónky.

Naši studenti následně zatančili tanec Jerusalema, kterým se zapojili do celosvětové taneční výzvy Jerusalema Dance Challenge. Tento tanec je symbolem jednotnosti a boje proti koronaviru. 

Roztomilý zážitek přichystal folklorní soubor Rozmarýnek za vedení Moniky Janičatové. Děti mladšího školního a předškolního věku zazpívaly lidové písně, a dokonce nám i zatančily.

Nechyběl ani další hudební vstup v podobě mužského pěveckého sboru Mužáci z Pohořelic a country kapely Vrávor z Břeclavi. Komentovaná přehlídka krojovaných párů představila kroje z různých vesnic jižní Moravy. Nakonec za vedení sbormistra Iva Farkaše zahrála cimbálová kapela Ponava.

Celou slavnost provázelo dobré jídlo a pití. Opékalo se celé prasátko, probíhaly ochutnávky vína, prodávaly se zákusky upečené našimi studenty a mohli jste si koupit i květiny na zahrádku. Pro děti byl připravený skákací hrad.

Estetické povznesení čekalo na návštěvníky na výstavě obrazů. V rámci Jihomoravského kraje proběhla soutěž výtvarných prací žáků mateřských a základních škol. Tématem se stala příroda ve všech různých podobách. Našli jste tady nejen obrazy, ale také prostorové práce z rozličných materiálů. Musím říct, že jsem se při prohlídce skutečně cítila jako v rozkvetlé zahradě.

Celá zahradní slavnost byla pěkná, milá a vydařená. Doufáme, že i na dalších akcích bude taková příjemná atmosféra a srdečně vás zveme k nám na návštěvu.

Bc. Lenka Hříbková

odkaz na video: www.youtube.com/watch?v=0Hpx-hecL60