Zpráva z exkurze do Pivovaru a Muzea Oslavany
Ve středu 22. 5. 2024 proběhla exkurze žáků druhého ročníku oboru Kuchařské práce do Pivovaru Oslavany. V odborném předmětu potraviny a výživa je právě vyučováno téma Alkoholické nápoje a jejich výroba, a proto tato exkurze byla tematicky zaměřena. Pivovarský sládek představil žákům suroviny, používané k přípravě piva, které jim také názorně předvedl. Následovala ukázka varného procesu a způsobu kvašení a dokvašování pivní mladiny v hotové pivo. Zároveň jsme vyslechli poutavý výklad o činnosti pivovarských kvasnic a jejich vlivu, výsledný obsah alkoholu a oxidu uhličitého, pro Čechy tak v lahodném nápoji.
Následovala exkurze v místním muzeu, které je zaměřeno na bohatou historii města, a to i z hlediska hornictví a energetiky. Nás však především zajímala expozice s názvem Kuchyně našich babiček, kde se žáci seznámili s tradičním fungováním kuchyně v období první republiky včetně různých technických pomocníků, typických pro danou dobu.
Náš pobyt na zámku v Oslavanech jsme zakončili návštěvou místní stylově zařízené Zámecké restaurace, která nás na pár okamžiků vtáhla do období vladaře Přemysla Otakara II., jenž se zasloužil o výstavbu zdejšího kláštera.