Školní rok 2023/2024

Za krásami naší vlasti – Valtice

27.06.2024 08:18

Při prohlídce zámku Valtice jsme se dověděli, že patřil mimo jiné rodu Lichtenštejnů, prohlédli jsme si přilehlý park a malebné město Valtice.

Dále jsme vystoupali k nádherné vyhlídce Kolonády na Reistně. Nahlédli jsme k našim jižním sousedům do Rakouska, kde jsme procházeli stezku „bosou nohou“ , a to vše za krásného jarního sluníčka.

Doporučujeme tento výlet návštěvníkům všech věkových kategorií, jelikož zde načerpáte energii z nádherné přírody!

 

Nehtové studio - exkurze

27.06.2024 08:17

Dne 18. 6. 2024 navštívily třídy 1Š, 1PS, 2Š nehtové studio v Brně. Žáci se zúčastnili školení modeláže gelových nehtů dle společného návrhu, rozdílů mezi různými tvary nehtů, různých kombinací zdobení gelových nehtů. Byla jim ukázána mokrá pedikúra s ošetřením nohou a nehtové kůžičky. Úprava a lakování nehtů na nohou.

 

Zpráva z exkurze do Pivovaru a Muzea Oslavany

27.06.2024 08:15

Ve středu 22. 5. 2024 proběhla exkurze žáků druhého ročníku oboru Kuchařské práce do Pivovaru Oslavany. V odborném předmětu potraviny a výživa je právě vyučováno téma Alkoholické nápoje a jejich výroba, a proto tato exkurze byla tematicky zaměřena. Pivovarský sládek představil žákům suroviny, používané k přípravě piva, které jim také názorně předvedl. Následovala ukázka varného procesu a způsobu kvašení a dokvašování pivní mladiny v hotové pivo. Zároveň jsme vyslechli poutavý výklad o činnosti pivovarských kvasnic a jejich vlivu, výsledný obsah alkoholu a oxidu uhličitého, pro Čechy tak v lahodném nápoji.

Následovala exkurze v místním muzeu, které je zaměřeno na bohatou historii města, a to i z hlediska hornictví a energetiky. Nás však především zajímala expozice s názvem Kuchyně našich babiček, kde se žáci seznámili s tradičním fungováním kuchyně v období první republiky včetně různých technických pomocníků, typických pro danou dobu.

Náš pobyt na zámku v Oslavanech jsme zakončili návštěvou místní stylově zařízené Zámecké restaurace, která nás na pár okamžiků vtáhla do období vladaře Přemysla Otakara II., jenž se zasloužil o výstavbu zdejšího kláštera.

 

Historie odívání Milotice 2023/2024

13.06.2024 10:31

Dne 11. 06. 2024 jsme se třídami 1Š, 1PS, 2Š a 2PS vyjeli na exkurzi na zámek v Miloticích, za historií odívání.

Odjížděli jsme v 9. hodin ráno, směr zámek v Miloticích.

Zámek nás přivítal krásným průčelím se vchodem do čtvercového dvora a průchodem do nádherných zahrad. Velice zručné kostymérky nás oblékly do skvostných večerních rób z dob baroka a romantismu. Z nichž nejlehčí vážil cca 2kg a nejtěžší cca 8kg.Byly zde šaty z atlasu, taftu, sametu i šifonu, doplněné krajkou, portami a dalšími ozdobami. Cena takových kostýmů se pohybuje mezi 50 – 80 tisíci korun.

Šaty nám doplnily rozkošnými kloboučky, čelenkami, vějíři, deštníčky, košíky a chlapci získali ke svým obleků obuv, kamaše, trojcípé klobouky, šerpy, vycházkové hole a  pokud chtěli i šavle. Všichni jsme si vyzkoušeli, jak obtížné bylo se v těchto róbách pohybovat, či sedat. V těchto nádherných dobových kostýmech, jsme navštívili, rozlehnou zámeckou zahradu s fontánou, plnou kvetoucích leknínů a krásným pozadím zámku. V zámecké zahradě se nachází velké okrasné záhony plné  květů (hortenzie, růže….), bylinek (levandule, šalvěj, máta). Je zde jezírko plné hus, vedle se pohybují slepice, pávi a na komíně hnízdí  čapí rodinka.

Poté jsme si prohlédli interiér zámku, kde nás upoutali nádherná stropní freska tanečního sálu, knihovna s 5 tisíci výtisky knih, všech možných žánrů. Celkový počet knih na zámku je 15 tisíc knih. Prohlídku jsme zakončili prohlídkou zámecké kaple.

Ve zhruba 15:30 jsme se vrátili do areálu naší  školy s zážitky zaznamenanými na fotografiích i v naší mysli.

 

 

Exkurze Olomouc

27.05.2024 13:32

Dne 21. - 22.5.2024 jsme se vydali se závěrečnými ročníky do Olomouce. Vážená, vzdělaná a opředená tajemstvím. V období středověku byla největším městem zemí České koruny. V 18. století byla přebudována na mocnou pevnost a stala se významným obranným centrem a sídlem vojenské posádky. Město Olomouc leží na řece Moravě a je známá historickými památkami, některé z nich jsme navštívili i my.

Po příjezdu do Olomouce vedli naše kroky na Horní náměstí, kde na nás čekala průvodkyně a provedla nás celým historickým centrem. Naši prohlídku města jsme zakončili ve dvanáct hodin u orloje. Orloj odehrál tři známé písně: Za Náměšťó na kopečko, Daleká, šeroká je cesta po Holomóc a Vrbe se nám zelenajo. Celá produkce byla završena skřípavým zvukem zakokrhání kohouta, který několikrát zamával křídly.

Byl čas obědu, a tak si každý z nás mohl zaskočit na něco dobrého. Po obědě jsme se přesunuli k Arcibiskupskému paláci, který je příkladem barokní palácové architektury. Nadchli nás krásně vyzdobené prostory i samotná historie paláce. Z vypravování průvodkyně lze říct, že Arcibiskupský palác je místem, kde kráčely dějiny a známé osobnosti. Po této prohlídce jsme se přesunuli ke Katedrále sv. Václava, zde si pro nás paní průvodkyně připravila naučnou hru. Celá prohlídka se tak stala velmi poutavou a zábavnou. Dokonce jsme se dostali do prostor katedrály, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.

Druhý den jsme navštívili baziliku Navštívení Panny Marie, která je postavená v duchu baroka a místem mnoha poutníků. Poté jsme se přesunuli do místní ZOO, kde jsme si užili dostatek volného času.

Žáci si za dva dny rozšířili kulturní povědomí o městě Olomouc a strávili tak jedny z posledních společných chvilek před závěrečnými zkouškami.

Ing. Lucie Jureková, učitelka odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů


 

Módní přehlídka oboru Šití oděvů – módní dekoratér

24.05.2024 10:43

Dne 23. 5. 2024 proběhla v areálu naší školy módní přehlídka. Svými výrobky se zde prezentovali žáci oboru Šití oděvů – módní dekoratér, pod vedením učitelů Odborného výcviku paní Evy Svobodové a Jany Kunzové, které modely navrhovaly.

Přehlídka se skládala ze šesti kolekcí, po pěti až šesti modelech. Akci moderovala učitelka Tereza Strmisková a kulturní vložku zajistila učitelka Jana Čiperová s učitelem Milošem Špinarem, který se postaral také o ozvučení akce. Vedení akce zaštiťovala paní Ludmila Dokoupilová. Děkujeme všem, kteří nám tuto akci pomohli uskutečnit.

Pokud jste neměli možnost se na naše žáky podívat a podpořit naše modely a modelky, máte možnost zhlédnout alespoň malou ukázku v albu přiložených fotografií zde.

Přejeme krásnou podívanou.

 

Erasmus+ Vídeň

20.05.2024 16:47

Našim žákům bylo ctí, že se mohli zúčastnit dvoutýdenního projektu Erasmus+, který proběhl ve dnech 5.-18.5.2024 ve Vídni. Do Vídně se vydali s hlavní myšlenkou, aby zjistili, jak to chodí v jiné zemi, získali nové zkušenosti a zdokonalili se v cizím jazyce.

Cestování metrem zvládli na výbornou a neměli s ním žádné problémy. Žáci pracovali v různých firmách, kde si osvojili techniky tradiční i moderní, pracovali ve skleníku, ale i na poli. Některé věci znali pouze teoreticky a nyní měli možnost si je vyzkoušet v praxi, například práci s hrnkovacím strojem.

Navštívili jsme zámek Schönbrunn, botanickou zahradu a jeho přilehlé zahrady. V botanické zahradě měli žáci za úkol poznat vybrané druhy rostlin a vytvořit prezentaci na toto téma. Dále jsme navštívili zámek a muzeum Belvedere, císařskou rezidenci Hofburg, prohlédli jsme si budovy rakouského parlamentu, státní opery a vídeňské radnice.

Návrat domů proběhl bez větších problémů a celý pobyt jsme si moc užili. Ostatním studentům můžeme projekt Erasmus+ doporučit, a i my se budeme někdy příště těšit na viděnou.

Ing. Lucie Jureková, učitelka odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů



 

 

Ukázková hodina Kuchařské práce

16.05.2024 09:55

Žáci druhého ročníku odborného učiliště Cvrčovice, oboru Kuchařské práce absolvovali ukázkovou hodinu na téma Minutková úprava masa, při které měli možnost vyzkoušet si netradiční tepelné úpravy různých druhů masa a zhotovení vhodných příloh. Na výsledných produktech si poté velmi pochutnali a celý zážitkový den jsme hodnotili jako velice úspěšný.

Sázení brambor a cibule

14.05.2024 07:47

Komu se nelení, tomu se zelení. Brambory a cibule jsou již v zemi :).

Lenka Furchová, učitelka OV

Kybertest v hodině informatiky

13.05.2024 08:20

V rámci hodiny informatiky si skupina žáků mohla vykzoušet on-line test zaměřený na kyberbezpečnost. Samotný test byl koncepován zajímavým způsobem, a to formou vygenerovaného virtuálního bankovního účtu obsahující částku, ze které se následně odečítaly peníze, pokud žáci odpověděli chybně – neboli nechali se napálit. Otázky byly různého charakteru, ať už šlo o podvodné sms, e-maily či falešné videohovory. Na závěr mohli vidět procentuální výsledek a zůstatek na účtě.

Bc. Marek Hůrek, ICT

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Školní rok 2022/2023

Za krásami naší vlasti – Znojmo a znojemský hrad

19.06.2023 10:34

Tak jako každý rok se domov mládeže vydal ke konci školního roku na výlet. V letošním roce jsme navštívili krásné město Jana Lucemburského, a to Znojmo. Po příjezdu do Znojma nám krásně svítilo sluníčko, a proto jsme toho využili a prošli jsme se až k hradu. Při prohlídce hradu začalo venku učiněné peklo, a tak jsme byli rádi, že jsme se schovali. Po krásné prohlídce hradu, kdy nás paní průvodkyně provedla a seznámila s historii se počasí trochu umoudřilo, a proto jsme si udělali vycházku až k Louckému klášteru. Tam už na nás čekal vláček, se kterým jsme prožili krásnou romantickou projížďku městem a okolí. Na konci se někteří žáci odměnili lákavým občerstvením, a poté už jsme jen s napětím čekali na náš autobus, který nás zavezl až k domovu mládeže.

Za DM Hana Kubišová

 

Pracovní stáž v Budapešti díky projektu Erasmus +

15.06.2023 20:58

Nadšení a dobrodružná atmosféra plná nových zkušeností a objevování se rozprostírala během třítýdenní pracovní stáže (od 28. 5 do 17. 6. 2023) v krásné Budapešti prostřednictvím projektu Erasmus +. V této maďarské metropoli se sešlo 11 žáků a 3 pedagogové z Odborného učiliště Cvrčovice, aby prozkoumali svět gastro oborů kuchařství a cukrářství.

Celý program stáže byl zprostředkován společností 1CEBA a pečlivě připraven tak, aby žáci měli možnost se seznámit s prací v gastronomii a zároveň objevit krásy a kulturu Budapešti. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna navštěvovala provoz určený pro kuchaře (provoz Hegyvidéki Ízlelő Étterem) a druhá skupina byla určena pro cukráře (provoz Rampart Gasztronómia Kft.).

První skupina měla tu možnost pracovat v kuchyni s profesionálním šéfkuchařem. Každý den se žáci zapojovali do přípravy jídel, učili se nové techniky a zdokonalovali se. Získali cenné zkušenosti v oblasti přípravy pokrmů, včetně přípravy předkrmů, hlavních jídel nebo jednoduchých dezertů. Také se setkali s různými kulinářskými tradicemi a ochutnávali maďarskou kuchyni, která je proslulá svou bohatou chutí a tradicemi.

Druhá skupina se zase věnovala cukrářskému umění. Ve sladké atmosféře se žáci učili připravovat a zdobit různé druhy cukrářských výrobků a pečiva, přičemž byli povzbuzováni, aby projevili svou kreativitu a fantazii při vytváření jedinečných cukrářských výtvorů. Tato část stáže byla nejen chutná, ale také obohacující z hlediska uměleckého projevu.

Ve svém volném čase se žáci vydali na objevování krás Budapešti. Nechyběla návštěva slavného Budínského hradu, který dominuje nad městem a nabízí úchvatný výhled na okolní památky napříč samotnou Budapeští. Procházeli se také historickými uličkami v centru města, obdivovali impozantní budovu parlamentu a věnovali se také relaxaci na palubě lodě při plavbě po Dunaji.

Budapešť je městem, které se může pochlubit bohatou historií a architektonickými skvosty. Žáci měli příležitost prozkoumat tuto fascinující historii a stále živoucí kulturu města. Navštívili také slavné městské parky nebo přímo samotný kousek přírody na okraji města. Navíc žáci prokázali skvělou schopnost v plánování výletů spolu s orientací v mapách či využívání hromadné dopravy.

Celkově lze říci, že tato pracovní stáž v Budapešti byla pro žáky a pedagogy nezapomenutelným zážitkem. Získali nejen cenné praktické dovednosti v oblasti kuchařství a cukrářství, ale také si rozšířili obzory a poznali novou kulturu. Tato stáž jim poskytla příležitost růst a rozvíjet se v jimi zvoleném oboru a zároveň si užívat krásy jednoho z nejkrásnějších evropských měst.

Marek Hůrek a kolektiv

Soutěž Stopovaná

24.05.2023 17:09

Dne 22.5.2023 proběhla soutěž „stopovaná týmů“.  Vyjímečně nám přálo krásné počasí.

Na šesti různých stanovištích žáci plnili jak sportovní, tak vědomostní aktivity.

Hra týmy strhla natolik, že se vybičovali k mimořádným výkonům. Na některých stanovištích je čekali vychovatelé, kteří dohlíželi na správnost vykonaných úkolů.

Soutěž se všem líbila a nejlepší družstvo bylo oceněno drobnou výhrou.

Za DM Radek Horák

Gastrománes a Sladké opojení

24.05.2023 16:46

Dne 17.5.2023 jsme se se žáky Terezou HULÍNOVOU a Petrem VÁGNEREM zúčastnili 16. ročníku celostátní soutěže Gastrománes Kroměříž, pořádané Střední školou hotelovou a služeb Kroměříž. Soutěž byla určena pro žáky E oboru kuchařské práce a poprvé byla spojena se soutěží Sladké opojení určené pro E obor cukrářské práce, které se zúčastnily žákyně Pavla TRECHOVÁ a Natálie HLADKÁ. Naši žáci si dle zadání připravili pódiové vystoupení, při kterém Petr zhotovil jarní salát s několika druhy výhonků, doplněný o křepelčí vejce a pražená dýňová semínka. Tereza pracovala na výrobě fingerfoodu, jednohubek, jejichž hlavní složkou byl uzený losos. Cukrářky pak měly v zadání pohádkové bytosti, a tak po dobu dvou hodin modelovaly včelku Máju a skřítka. V průběhu práce byli bedlivě sledováni dvoučlennou porotou a průběžně dotazováni na použité suroviny. Výsledné produkty následně naservírovali porotě k vyhodnocení.

Celé soutěže se zúčastila čtyři dvoučlenná družstva kuchařů a šest dvoučlenných družstev cukrářů. Žáci z družstva kuchařů si vylosovali první pořadí a dle mého nasadili laťku velmi vysoko. Nakonec to stačilo na krásné třetí místo. Cukrářky skončili na krásném čtvrtém místě. Žáci obdrželi hodnotné ceny, diplomy a kuchaři i pohár za třetí místo. Z mého pohledu však zvítězili všichni,  protože nás svým výkonem a vůbec celkovým přístupem k soutěži velice mile překvapili.

Učitel OV

Karel Betlech

 

Biofarma DORA

18.05.2023 07:21

Dne 4. 5. 2023 žáci oborů kuchařské práce, cukrářské práce a provozních služeb navštívili Biofarmu DORA, která se nachází v Ratibořicích.

Za doprovodu pracovnice Biofarmy jsme si mohli prohlédnout stáje, kde se nacházelo celkem 800 koz a mláďat. Nyní na farmě je velkou novinkou – rohaté kozy.

Celkové množství bylo rozděleno do několika kotců ve dvou hlavních budovách. Žáci dostali odborný výklad, při kterém si mohli kozy pohladit a nakrmit připraveným krmivem. Z hygienických důvodů a s přihlédnutím k bio výrobě jsme se nedostali přímo ke zpracování mléka, ale celý proces nám byl velmi podrobně vysvětlen. Po prohlídce stájí jsme se dostali k venkovnímu výběhu a následně k místí prodejně výrobků, kde nám bylo nabídnuto k ochutnání zpracované a ochucené kozí mléko a sýr z kozího mléka. Během ochutnávky nám byla popsána historie farmy a původ a minulost majitele farmy.

Žáci si po ochutnávce mohli v místní prodejně zakoupit výrobky z kozího mléka a levandule.

Bc. Ivana Trnková

Environmentální den

10.05.2023 10:42

Dne 3. 5. 2023 se v Cvrčovicích konal Environmentální den, který měl za cíl přispět k ochraně přírody a zlepšení kvality životního prostředí. Tento den se uskutečnil díky iniciativě zaměstnanců a žáků Odborného učiliště Cvrčovice.

Akce začala ve 12.30 hodin na školním hřišti, kde se sešli žáci odborného učiliště Cvrčovice, kteří se rozhodli přispět svou prací k ochraně přírody. Byli rozděleni do čtyř skupin, které se vydaly uklízet okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu.

Žáci se zapojili s velkým nadšením a nasazením. Postupně sbírali odpadky a další nečistoty, které se nacházely v okolí. Mezi odpadky se nacházely například PET lahve, papírové obaly, plasty a další druhy odpadu. Všichni žáci pracovali velmi efektivně a výsledkem bylo mnoho pytlů naplněných odpadky.

Po dvou hodinách intenzivní práce se žáci opět sešli na školním hřišti, kde byli očekáváni organizátory Environmentálního dne. Společně zhodnotili výsledky své práce a diskutovali o dalších možnostech, jak přispět k ochraně životního prostředí. Bylo patrné, že žáci si uvědomují význam svého přičinění a jsou ochotni pracovat na ochraně životního prostředí i v budoucnu.

Celkově lze konstatovat, že Environmentální den ve Cvrčovicích byl úspěšnou akcí, která přinesla pozitivní výsledky. Díky této akci se podařilo uklidit významné území v okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu a také se podařilo přispět k osvětě a edukaci.

Mgr. Miloš Špinar

Cvrčovická Kopretina 2023

03.05.2023 09:29

Malebné prostředí učiliště ve Cvrčovicích přivítalo dne 27. dubna 2023 žáky z jiných zahradnických škol, při devátém  ročníku soutěže ve  vázání a aranžování květin Cvrčovická kopretina.

V letošním ročníku mladí aranžéři tvořili dekorace a vazby určené pro muže. Během dubnového dopoledne probíhalo soutěžní klání v těchto úkolech - vypichovaný parter na stůl pro muže k narozeninám, přízdoba vinné láhve a  pánského motýlka na krk.

Odborná porota, složená ze  zkušených floristů, to opět neměla  lehké. Musela vybrat nejlépe vypichované vazby a nejlépe naaranžované dekorace. Ty byly následně k vidění pro širokou veřejnost na Výstavě vín v Pohořelicích.

Za svou šikovnost byli žáci náležitě oceněni cenami, které věnovalo především květinářství Lenky Weiterové z Pohořelic, Velkoobchod s květinami a doplňky Vonekl, Bylinky s.r.o., územní spolek Českého zahrádkářského svazu, obec Cvrčovice a město Pohořelice.

Jsme rádi, že stále existují organizace, kterým není lhostejné učňovské vzdělávání. Díky různým veřejným akcím se škola může prezentovat široké veřejnosti, zejména pedagogové a jejich žáci mohou dát znát, že je jejich práce baví a má to smysl.

Víme, že řemeslo je třeba vykonávat s láskou, zaujetím i zodpovědností a to se učí žáci  nejen ve výuce, ale také právě díky soutěžím. Odměnou jsou jim nejen pěkné věcné ceny, ale i cenné zkušenosti, které opět zúročí ve své dalším profesním životě!

 

Bc. Vladimíra Sládková, Procházková Simona, DiS

 

Divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“

27.04.2023 12:47

V pondělí 24.4.2023 v podvečerních hodinách žáci domova mládeže navštívili Pohořelické kino, kde se konalo divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“. Tuto hru nám předvedl divadelní soubor Sousto. Objevili jsme krásná strašidla jako například bílou paní Perchtu, kostlivce, bezhlavého rytíře Mikuláše, ducha, čerta Luciáše a další legrační postavičky, které hned tak nepotkáme. Pouze na hradě Hernajsberg v Kostomlatech. Tak pokud se budete chtít zasmát a pobavit, vydejte se tam!

 Za DM Hana Vaculková

S koštětem kolem komína DM

11.04.2023 17:02

I v letošním roce jsme se opět dočkali Filipojakubské noci, kterou jsme zároveň uvítali příchod jara. Akci s názvem „S koštětem kolem komína“ jsme oslavili sice  bez ohně, ale v ohnivém stylu na diskotéce, která proběhla v kulturní místnosti naší školy. Zasoutěžili jsme si i o nejhezčí čarodějnický kostým, kde jsme rozdali ceny třem nejzdařilejším maskám. Udělili jsme i speciální cenu nejlepšímu baviči celé akce. 

Už se těšíme na další zdařilý večer s kulturní vložkou.

Za DM Hana Vaculková

Zámecké vázání Kelč

04.04.2023 11:10

V úterý 28. března 2023 se žáci naší školy, oboru Květinářské a aranžérské práce, vydali do podhůří Hostýnských vrchů, na pomezí Valašska a Hané, aby zde změřili síly s ostatními žáky na soutěži s názvem Zámecké vázání.

Pořadatelé uspořádali již 14. ročník této soutěže. Zúčastnilo se celkem osm škol a každá škola vyslala dva soutěžící, kteří plnili dva soutěžní úkoly. Každý žák si vybral specializovanou prodejnu a soutěžním úkolem č. 1 bylo vytvořit dekoraci do výlohy. V druhém úkolu předvedli svou kreativitu v umění výroby věnečku do téže prodejny.

Naši školu reprezentovaly žákyně druhých ročníků – Kristýna Viktorinová a Jana Štrajtová. Děvčata připravovala aranžmá do prodejny „ Myslivost“ a „ Parfumerie“.

V napínavé situaci si ocenění za věneček v podobě prvního místa odvezla Jana Štrajtová. Pro všechny zúčastněné studentky byla účast na aranžérské soutěži velikým přínosem. Mohly poměřit svůj um s ostatními žáky ze zahradnických a aranžérských oborů a rozšířily si obzor aranžérských dovedností.

Za skvělou reprezentaci a umístění děkujeme!

 

1 | 2 | 3 | 4 >>

Školní rok 2021/2022

Exkurze do botanického depozitáře MZM Brno

12.02.2022 17:23

Ve čtvrtek, 10.2. jsme se vypravili s žáky zahradnických oborů na exkurzi do botanického depozitáře MZM v Brně, jejímž záměrem bylo poskytnout učňům informace o vyhotovení herbáře, jež každého zahradníka a aranžéra čeká jako podmínka přístupu k závěrečným zkouškám.

Vyrazili jsme po úvodním proškolení o bezpečnosti na mimoškolních akcích v 8 hod objednaným mikrobusem od budovy učiliště. Cesta nám zabrala necelou hodinu.

V přednáškové učebně žáci shlédli prezentaci o historii tvorby herbářů, prohlédli si snímky dobových exemplářů a především si vyzkoušeli ruční lis, prohlédli botanickou torbu a nakonec se přesunuli do přízemních prostor, kde je v kompaktorech uloženo něco přes milión položek seřazených dle botanického systému. Nakonec samozřejmě došlo i na otázky žáků, které nám s ochotou paní doktorka Kubešová a pan magistr Taraška zodpověděli, za což jim patří poděkování.

S pozdravem,

Mgr. Petr Karmazín

 

Turnaj ve stolním tenise

25.01.2022 17:40

V průběhu ledna probíhala třídní kola a v pátek 21.1. se uskutečnilo čtvrtfinálové a finálové kolo školního turnaje ve stolním tenisu. Účastníci předváděli povětšinou velice kvalitní hru. Mezi nejlepší hráče školy se vměstnala díky své útočné hře i jedna z dívek, a to Jana Štrajtová z 1.TA. První místo si zaslouženě vybojoval Lukáš Cyprich z 2.TM, který zvítězil po třetí sadě nad Radimem Ježem z 3.K. Ten tímto bral druhou pozici. 

Všichni hráči si užili soutěžní sportovní dopoledne, které bylo zakončeno společnou hrou.

S poztdravem,

Mgr. Michaela Slavíková

 

Ukázková hodina - obor Kuchařské práce

25.01.2022 11:03

Dne 19.1.2022 proběhla na naší škole v rámci oboru Kuchařské práce u třídy I.K ukázková hodina na téma „Vložky a zavářky do polévky“. Ukázkové hodiny se zúčastnili žáci I.K ve složení Tomáš KUBÍK, Petr VÁGNER, Václav SAMUS a Petra KREBSOVÁ. Žáci vyráběli vložky a zavářky (šunkový svítek, vaječný svítek, vaječná sedlina, strouhání, domácí ručně vyráběné nudle, krupicové noky, smažený hrášek, kapání, celestýnské nudle a fritátové nudle. Souběžně s výrobou probíhalo vaření vývaru A, tedy z hovězích kostí. Žáci si ukázkovou hodinu užili, získali nové vědomosti a po pozitivním vyhodnocení ze strany paní ředitelky a paní zástupkyně pro odborný výcvik si své výrobky mohli ochutnat v připravené hovězí polévce.

Celkově to byl velmi vydařený den.

S pozdravem,

Karel Betlach

 

Miss domova mládeže

19.01.2022 21:24

Letošní volba Miss domova mládeže proběhla dne 12.1.2022. Šest nominovaných dívek si připravilo kulturní program. Jejich volná disciplína padla především na zpěv a dramatickou tvorbu. Po volné disciplíně následovala promenáda v krásných šatech, která byla zakončená pro každou dívku otázkami ze života. Porota složená ze spolužáků a vychovatelů měla velmi těžké rozhodování. 

Nakonec II. vícemiss si vybojovala Anna Samusová, I. vicemiss obsadila Emily Zítková a Miss domova mládeže se stala od 12.1.2022 pro celý další rok Daniela Zmrzlá.

S pozdravem DM

Ukázková hodina - cukráři

18.01.2022 21:45

Obor cukrářské práce 

Téma:  Šlehačkové výrobky

Dne 6. 1. 2022 žáci 2. ročníků absolvovali ukázkovou hodinu na téma - šlehačkové výrobky. Žáci si podle norem připravili různé druhy výrobků na dané téma. Vyzkoušeli si přípravu korpusů, náplní i polev. Po finální výrobě si žáci od prezentovali své výrobky.

S pozdravem,

Bc. Ivana Trnková

Exkurze - CESK

13.01.2022 21:23

Obor cukrářské práce

Dne 11. 1. 2022 proběhla exkurze pro žáky 1. ročníků oboru cukrářské práce. Exkurze se konala přímo ve firmě CESK, kde technolog firmy seznámil žáky s různými stroji a přístroji, které se používají v gastro oborech. Žáci se podíleli na přípravě různých druhů zmrzlin a čokoládových pralinek. Seznámili se s výrobou a práci na strojích, které se při výrobě používají. Žáci si vyrobené produkty mohli i ochutnat.

S pozdravem,

Bc. Ivana Trnková

Dne 11. 1. 2022 proběhla exkurze pro žáky 1. ročníků oboru cukrářské práce. Exkurze se
konala přímo ve firmě CESK, kde technolog firmy seznámil žáky s různými stroji a přístroji,
které se používají v gastro oborech. Žáci se podíleli na přípravě různých druhů zmrzlin a
čokoládových pralinek. Seznámili se s výrobou a práci na strojích, které se při výrobě
používají. Žáci si vyrobené produkty mohli i ochutnat.

Soutěž „O nejtenčí nudle“ třídy 1.K

07.01.2022 21:55

Dne 5.1.2022 byla pro třídu 1. K – Kuchařské práce vyhlášena soutěž „O nejtenčí nudle“. Soutěž spočívala ve vlastnoruční výrobě nudlového těsta, které žáci následně krájeli na co možná nejtenčí, ale zároveň souměrné nudličky. Soutěže se zúčastnili celkem 4 žáci třídy 1. K – Kuchařské práce, školního roku 2021/2022. Zúčastnění žáci Petr VÁGNER, Tomáš KUBÍK, Václav SAMUS a Petra KREBSOVÁ pracovali samostatně a jejich nudličky byly číselně označeny. Hodnocení výsledných výrobků se zúčastnilo celkem 10 pedagogů z řad pedagogického sboru OU Cvrčovice a naše dvě milé kuchařky. Výrobky se hodnotily jako ve škole známkou 1 – 5, které byly převedeny na bodové hodnocení, a výrobek s nejmenším počtem bodů byl vítězným. 

S celkovým počtem 13 bodů zvítězil Václav SAMUS, na druhém místě se se shodným počtem bodů 14 umístili Tomáš KUBÍK a Petr VÁGNER a na krásném třetím místě se umístila žákyně Petra KREBSOVÁ. Vyhodnocení soutěže proběhlo dne 6.1.2022, při kterém byli žáci seznámeni s výsledky a obdrželi hodnotné ceny. 

S pozdravem,

Karel BETLACH

Soutěž Hotelový design - Provozní služby

17.12.2021 13:55

Oborová soutěž - šití

14. 12. 2021 se žáci 1. a 2. ročníku provozních služeb zúčastnili oborové soutěže – šití. Žáci vyráběli jednoduchý vánoční dárek. Některé výrobky byly zdařilejší, jiné méně, ale všichni pracovali s chutí a elánem.

 

Oborová soutěž – skládání prádla a oděvů, hotelový design

15. 12. 2021 se žáci 1. a 2. ročníku provozních služeb zúčastnili oborové soutěže – skládání prádla – hotelový design. Žáci pracovali v kolektivu, měli možnost čerpat na internetu, navzájem se doplňovali a práce je bavila.

 

S pozdravem, 

Jana Kohútová

 

Revolution train

14.12.2021 14:27

V rámci primární prevence se vybraní žáci domova mládeže zúčastnili ve čtvrtek 9.12.2021 projektu Revolution Train (protidrogový vlak) který se již poněkolikáté zastavil v Pohořelicích.
Cílem projektu je představit problematiku drogově závislých.

Netradiční forma celého projektu nás opravdu překvapila. Žáci měli možnost postupně procházet příběhem, který byl koncipován jako životní příběh party mladých lidí a stávali se i jeho aktivními účastníky.
Po příchodu na nádraží jsme byli přivítáni lektorkou a vyplnili krátký, anonymní dotazník. Potom jsme se odebrali k obrněnému vlaku, který představuje zdravé tělo, nastoupili jsme, a byli nenásilnou formou vtaženi do děje.

Pěkně zpracovaný interiér vlaku simuloval prostředí, kde se závislý běžně pohybuje, bar – nabídky legálních drog (alkohol, cigarety), odjezd autem pod vlivem omamných látek, zničení několika lidských životů, vyšetřovna, vězení, rozhodnutí – návrat do života nebo smrt. Každý má volbu.


Věřím, že si žáci kromě silného zážitku odnesli i pocit odpovědnosti za vlastní život.

 

Za domov mládeže Radim Korčák

 

Finále floristické soutěže Olomouc

28.10.2021 07:10

Dne 15. 10. 2021 se uskutečnilo finále Floristické soutěže, do které postoupila i žákyně 3. ročníku oboru aranžérské práce Kristýna Kašpárková.

Soutěž proběhla na výstavišti Flóra Olomouc v rámci výstavy Hortikomplex 2021. Tématem bylo V říši ovoce a zeleniny.

Žákyně soutěžila v kategorii junior. Tématem byla kulatá kytice tvořena z podzimních druhů květin a vypichovaná květinová dekorace do vydlabané dýně. Veškerý materiál byl zajištěn organizátorem soutěže.

Kristýna se umístila na krásném konečném 5. místě.

Simona Procházková DiS

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>