Školní rok 2023/2024

Exkurze Minaret

07.05.2024 12:35

Vážení,

dnes 7.5.2024 jsme se s žáky naší školy zúčastnili exkurze do Lednice, konkrétně na významnou památku Lednické zahrady a Minaret. Tato výprava měla za cíl propojit formální vzdělávání s neformálním prostředím a rozvíjet tak schopnosti našich žáků mimo školní lavice.

Během exkurze jsme se zaměřili na odborná témata oboru Malířské práce, které žáci studují na naší škole. Prozkoumali jsme architektonické a výtvarné prvky Minaretu a diskutovali o způsobech, jakými byly tyto prvky vytvořeny a jaký vliv měly na celkovou podobu stavby. Žáci měli možnost bližšího seznámení se s technikami malby a zdobení a inspirovali se krásnými ornamenty a barevnými vzory na Minaretu.

Tato exkurze byla pro naše žáky velmi inspirativní a doufáme, že se jim podařilo rozšířit své znalosti a dovednosti v oblasti malířských prací. Děkujeme vám za podporu a doufáme, že budeme mít možnost se s vámi podělit o další zážitky z našich vzdělávacích aktivit.

Jiří Nový, učitel OV

Stavební veletrh 2024

07.05.2024 11:13

Dne 25. dubna 2024 se žáci tříd 1. M a 2. M vydali na inspirativní exkurzi na stavební veletrh do Brna. Tato událost představovala jedinečnou příležitost pro naše žáky, aby si rozšířili své obzory a získali nové poznatky a inspiraci pro svou práci.

Po příjezdu na veletrh byli studenti okouzleni rozmanitostí vystavovaných produktů a technologií. Procházeli kolem stánků, kde se představovaly nejnovější trendy v oblasti stavebnictví. Měli možnost sledovat ukázky práce s různými typy materiálů, což jim poskytlo cenné poznatky.

Jedním z vrcholů exkurze byla návštěva demonstrace nových aplikací a technik. Žáci měli možnost vidět profesionály v akci, jak pracují s nejmodernějším vybavením a materiály. Tato praktická ukázka nejenom rozšířila jejich znalosti, ale také je motivovala k dalšímu zdokonalování svých dovedností.

Během celé exkurze měli studenti také příležitost setkat se s odborníky a zástupci firem, kteří jim rádi poskytli informace a odpověděli na jejich dotazy. Dále během veletrhu probíhaly soutěže učňů různých oborů vzdělání, jako je například čalouník, klempíř, instalatér apod.

Po návratu do školy byli žáci plni nových nápadů a motivace. Exkurze na stavební veletrh v Brně se stala nejenom zdrojem nových poznatků, ale také posílila jejich vášeň a odhodlání k dalšímu rozvoji jejich dovedností. Tato zkušenost jistě obohatí jejich budoucí práci v oblasti malířství a natěračství.

Mgr. Miloš Špinar

 

 

Exkurze SEMO Smržice a Arboeko Smržice

01.05.2024 11:44

Žáci všech ročníků oborů zahradnické práce, květinářské a aranžérské práce se zúčastnili dne 25.4.2024 exkurze do firem SEMO Smržice a Arboeko Smržice.

Pracovníkem SEMO Smržice nám byla představena celková náplň práce. Od výsevu po samotný prodej osiva. Žáci měli možnost vidět skleníky a pozemky, zde nás všechny zaujala přesnost výsadby a krásný bezplevelný stav. Podívali jsme se, jak ekologicky jsou vytápěny skleníky. Také proběhla ukázka stroje na čištění osiva vzduchovým sítem. Následně bylo zmíněno, jak probíhá laboratorní zkouška čistoty osiva. Dále jsme navštívili samotnou tiskárnu i balírnu osiva. V neposlední řadě i podnikovou prodejnu osiva, kde si žáci mohli zakoupit osivo. Této možnosti rádi využili.

Další zastávkou pro nás byla firma Arboeko Smržice, kde se nám věnoval samotný pan ředitel. Firma Arboeko Smržice se zabývá pěstováním, prodejem a distribucí okrasných dřevin. Byl nám představen sortiment rostlin, samotné pěstování a distribuce rostlin. Žáci si mohli porovnat rozdíly mezi prostokořenou a kontejnerovanou výsadbou, dozvěděli se spoustu užitečných informací. Na závěr si mohli zakoupit trvalky, okrasné dřeviny a každý z nich obdržel malou pozornost.

Oběma firmám moc děkujeme za milé přivítání a spoustu užitečných informací. Budeme se těšit na viděnou.

Ing. Lucie Jureková

 

Exkurze ve firmě Via Delicia a Olomoucké tvarůžky

01.05.2024 11:00

Zpráva z exkurze ve firmě Via Delicia a ve firmě Olomoucké tvarůžky.

Dne 26. března 2024 jsme se zúčastnili exkurze do firem Via Delicia a Olomoucké tvarůžky, která se uskutečnila v rámci našeho studijního programu a byla určena pro žáky oboru Kuchařské práce a oboru Provozní služby.

V průběhu exkurze ve firmě Via Delicia jsme měli možnost seznámit se s výrobou různých druhů zavařenin, a to od masa, přes ovoce a zeleninu, až po netradiční suroviny, jako je třeba krabí maso. Prohlédli jsme si výrobní linku, kde jsme viděli, jak se suroviny zpracovávají a jak vznikají finální produkty. Na konci exkurze jsme měli možnost ochutnat některé z těchto výrobků a získat informace o jejich distribuci a prodeji.

Následně jsme navštívili firmu Olomoucké tvarůžky ve městě Loštice, kam byla celá výroba přemístěna. Zde jsme se dozvěděli o historii a tradici výroby tohoto typického českého sýru. Prohlédli jsme si historii výroby a současný moderní postup výroby tvarůžků. Na závěr jsme měli možnost ochutnat čerstvé Olomoucké tvarůžky a zakoupit si je ve firemním obchodě.

Celkově byla exkurze velmi zajímavá a poučná. Děkujeme oběma firmám za profesionální přístup a ochotu nám ukázat své výrobní procesy. Těšíme se na další podobné akce a zdokonalení našich znalostí o potravinářském průmyslu.

Práce s airbrushem

26.04.2024 12:24

Žáci prvních i druhých ročníků oboru cukrářské práce, měli tu možnost se seznámit s tématem – práce s fixírkou čili s airbrushem v rámci šablon, které umožňují žákům rozšiřovat vědomosti a dovednosti v daném oboru.

Všechny pomůcky i airbrush byl zakoupen na prodejně,, Svět pečení“, která se zabývá prodejem cukrářských a pekařských polotovarů i pomůcek.

Seminář byl rozdělen do dvou částí. 

V první části jsme se zaměřili na,, fixovánípotravinářskými barvami. Učitelka OV žáky proškolila a předvedla jim, jak se správně manipuluje s fixírkou. 

Každý žák si mohl zvolit jakékoliv kombinace barev na pozadí, které se aplikovalo na podložku z modelovací hmoty.

V druhé části se žáci zaměřili na práci s potravinářskou fixkou a na barevný podklad domalovali různé motivy.

Žákům se ukázka moc líbila, hlavně byli nadšeni, že si mohli vyzkoušet úplně novou technologii, se kterou se v normálním provoze nesetkají. Žákům se taky líbilo, že mohli využít vlastní fantazii, a proto vznikly velmi zajímavé a pestré obrázky, které jsou i k jídlu. I když v některých případech by to byla velká škoda.

Bc. Ivana Trnková

 

Exkurze BVV

16.04.2024 10:28

Dne 11.4.2024 jsme s třídou 2Z navštívili BVV Brno zaměřený na téma Mezinárodní veletrh zemědělské techniky. Žáci si mohli prohlédnou vystavenou zemědělskou techniku i jejich vnitřní prostory, tato možnost žáky velmi nadchla a veškerý související sortiment. Veletrh také poukázal na trendy v zemědělství – digitálních technologií, precizního zemědělství, chytrého zemědělství nebo využití navigačních systémů. Veletrh se konal společně s lesnickým a mysliveckým veletrhem a s veletrhem obnovitelných zdrojů energie v lesnictví a zemědělství.  Nově také nabídl projekt Chytrá farma, který byl zaměřen na větší efektivnost a udržitelnost hospodaření, nové postupy a digitalizaci v zemědělství. Také zde byl k vidění skot i drobný dobytek. Žákům se výstava líbila, a tak získali nové poznatky v oblasti zemědělství.

Ing. Lucie Jureková

 

EXKURZE – VELKOLOSINSKÁ PRALINKÁRNA

12.04.2024 11:05

Dne 8.4.2024 proběhla exkurze pro obor cukrářské práce. Žáci prvního, druhého i třetího ročníku měli možnost vidět výrobu pralinek a cukrářských výrobků.

Žáci se před odjezdem řádně proškolili, jak se chovat na školní akci. V doprovodu učitelů přijeli do cukrárny, která sídlí ve Velkých Losinách.  Velkolosinská pralinkárna je firma, která se zabývá výrobou čokoládových pralinek, cukrářských výrobků a prodejem místních produktů.  Žáci byli seznámeni se základními informacemi o firmě, paní majitelka udělala malou přednášku o čokoládových pralinkách. Žáci viděli práci strojů při výrobě pralinek. Seznámili se také s celým provozem cukrárny. Všem se exkurze moc líbila, nejvíce nás zaujala ochutnávka pralinek a pěkné a moderní prostředí. Získané znalosti mohou využít nejen v odborném výcviku, ale i v odborných předmětech.

 

Exkurze na ÚP

09.04.2024 07:36

Ve dnech 25.3.2024 a 27.3.2024 jsme spolu s žáky třetích ročníků navštívili ÚP Brno – venkov. Naším průvodcem byla paní Michaela Křížová, jejím prostřednictvím se žáci seznámili s agendou úřadu práce. Dozvěděli se cenné informace, jak se rychle a přehledně zorientovat na pracovním trhu, jak aktivně hledat práci, a také se dozvěděli jaké jsou nejčastěji kladené otázky při osobním pohovoru a naučili se, jak na ně reagovat. Samotní žáci hodnotili exkurzi jako přínosnou, dozvěděli se důležité a praktické informace při žádosti o budoucí zaměstnání. Za pěknou a přínosnou přednášku tímto děkujeme paní Michaele Křížové a budeme se těšit opět za rok na viděnou.

Ing. Lucie Jureková

 

Firemní den

09.04.2024 07:32

Dne 13. března 2024 navštívilo 5 žáků naší školy projektovou soutěž určenou pro studenty středních škol a odborných učilišť z celého Jihomoravského kraje.

Žáci pracovali ve skupinách pod vedením mentora z praxe na projektech na téma „sociální služby“. Své práce obhajovali před porotou složenou převážně z bankéřů a dalších odborníků z praxe. Zuzana Vymazalová z 3C se umístila s týmem na 1. místě.

Přínos spočívá především v rozšíření dovedností v oblasti samostatné kreativní práce, schopnosti veřejného vystupování, kultivovanosti i týmové práce. V kolektivu soutěžících panovalo nadšení, pro žáky to byla nová zkušenost a nikdo neřešil pozdější návrat do školy.

Mgr. Petr Karmazin

Velikonoční výstava

09.04.2024 07:22

Velikonoční výstava se letos konala ve čtvrtek 21.března, kdy od ranních hodin plnili učiliště návštěvníci. Mohli si zakoupit výrobky, které pro ně připravili cukráři (rolády, medovníky, perníčky, linecké), kuchaři (mazance, beránky, domácí nudle a paštiky), švadleny (hračky, malované tašky, zástěry) a aranžéři (dekorace na dveře a stoly, jarní květiny). Výstava nebyla pouze prodejní, příchozí mohli zhlédnout jarní a velikonoční aranže i ukázku prostřeného stolu se stejnou tématikou. V přilehlém parku byl pro malé návštěvníky připraven program. O úspěšnosti výstavy hovořily prázdné stoly a lednice, které nám po ukončení zůstaly. Všem moc děkujeme.

Ing. Tereza Coufalová

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Školní rok 2022/2023

Za krásami naší vlasti – Znojmo a znojemský hrad

19.06.2023 10:34

Tak jako každý rok se domov mládeže vydal ke konci školního roku na výlet. V letošním roce jsme navštívili krásné město Jana Lucemburského, a to Znojmo. Po příjezdu do Znojma nám krásně svítilo sluníčko, a proto jsme toho využili a prošli jsme se až k hradu. Při prohlídce hradu začalo venku učiněné peklo, a tak jsme byli rádi, že jsme se schovali. Po krásné prohlídce hradu, kdy nás paní průvodkyně provedla a seznámila s historii se počasí trochu umoudřilo, a proto jsme si udělali vycházku až k Louckému klášteru. Tam už na nás čekal vláček, se kterým jsme prožili krásnou romantickou projížďku městem a okolí. Na konci se někteří žáci odměnili lákavým občerstvením, a poté už jsme jen s napětím čekali na náš autobus, který nás zavezl až k domovu mládeže.

Za DM Hana Kubišová

 

Pracovní stáž v Budapešti díky projektu Erasmus +

15.06.2023 20:58

Nadšení a dobrodružná atmosféra plná nových zkušeností a objevování se rozprostírala během třítýdenní pracovní stáže (od 28. 5 do 17. 6. 2023) v krásné Budapešti prostřednictvím projektu Erasmus +. V této maďarské metropoli se sešlo 11 žáků a 3 pedagogové z Odborného učiliště Cvrčovice, aby prozkoumali svět gastro oborů kuchařství a cukrářství.

Celý program stáže byl zprostředkován společností 1CEBA a pečlivě připraven tak, aby žáci měli možnost se seznámit s prací v gastronomii a zároveň objevit krásy a kulturu Budapešti. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna navštěvovala provoz určený pro kuchaře (provoz Hegyvidéki Ízlelő Étterem) a druhá skupina byla určena pro cukráře (provoz Rampart Gasztronómia Kft.).

První skupina měla tu možnost pracovat v kuchyni s profesionálním šéfkuchařem. Každý den se žáci zapojovali do přípravy jídel, učili se nové techniky a zdokonalovali se. Získali cenné zkušenosti v oblasti přípravy pokrmů, včetně přípravy předkrmů, hlavních jídel nebo jednoduchých dezertů. Také se setkali s různými kulinářskými tradicemi a ochutnávali maďarskou kuchyni, která je proslulá svou bohatou chutí a tradicemi.

Druhá skupina se zase věnovala cukrářskému umění. Ve sladké atmosféře se žáci učili připravovat a zdobit různé druhy cukrářských výrobků a pečiva, přičemž byli povzbuzováni, aby projevili svou kreativitu a fantazii při vytváření jedinečných cukrářských výtvorů. Tato část stáže byla nejen chutná, ale také obohacující z hlediska uměleckého projevu.

Ve svém volném čase se žáci vydali na objevování krás Budapešti. Nechyběla návštěva slavného Budínského hradu, který dominuje nad městem a nabízí úchvatný výhled na okolní památky napříč samotnou Budapeští. Procházeli se také historickými uličkami v centru města, obdivovali impozantní budovu parlamentu a věnovali se také relaxaci na palubě lodě při plavbě po Dunaji.

Budapešť je městem, které se může pochlubit bohatou historií a architektonickými skvosty. Žáci měli příležitost prozkoumat tuto fascinující historii a stále živoucí kulturu města. Navštívili také slavné městské parky nebo přímo samotný kousek přírody na okraji města. Navíc žáci prokázali skvělou schopnost v plánování výletů spolu s orientací v mapách či využívání hromadné dopravy.

Celkově lze říci, že tato pracovní stáž v Budapešti byla pro žáky a pedagogy nezapomenutelným zážitkem. Získali nejen cenné praktické dovednosti v oblasti kuchařství a cukrářství, ale také si rozšířili obzory a poznali novou kulturu. Tato stáž jim poskytla příležitost růst a rozvíjet se v jimi zvoleném oboru a zároveň si užívat krásy jednoho z nejkrásnějších evropských měst.

Marek Hůrek a kolektiv

Soutěž Stopovaná

24.05.2023 17:09

Dne 22.5.2023 proběhla soutěž „stopovaná týmů“.  Vyjímečně nám přálo krásné počasí.

Na šesti různých stanovištích žáci plnili jak sportovní, tak vědomostní aktivity.

Hra týmy strhla natolik, že se vybičovali k mimořádným výkonům. Na některých stanovištích je čekali vychovatelé, kteří dohlíželi na správnost vykonaných úkolů.

Soutěž se všem líbila a nejlepší družstvo bylo oceněno drobnou výhrou.

Za DM Radek Horák

Gastrománes a Sladké opojení

24.05.2023 16:46

Dne 17.5.2023 jsme se se žáky Terezou HULÍNOVOU a Petrem VÁGNEREM zúčastnili 16. ročníku celostátní soutěže Gastrománes Kroměříž, pořádané Střední školou hotelovou a služeb Kroměříž. Soutěž byla určena pro žáky E oboru kuchařské práce a poprvé byla spojena se soutěží Sladké opojení určené pro E obor cukrářské práce, které se zúčastnily žákyně Pavla TRECHOVÁ a Natálie HLADKÁ. Naši žáci si dle zadání připravili pódiové vystoupení, při kterém Petr zhotovil jarní salát s několika druhy výhonků, doplněný o křepelčí vejce a pražená dýňová semínka. Tereza pracovala na výrobě fingerfoodu, jednohubek, jejichž hlavní složkou byl uzený losos. Cukrářky pak měly v zadání pohádkové bytosti, a tak po dobu dvou hodin modelovaly včelku Máju a skřítka. V průběhu práce byli bedlivě sledováni dvoučlennou porotou a průběžně dotazováni na použité suroviny. Výsledné produkty následně naservírovali porotě k vyhodnocení.

Celé soutěže se zúčastila čtyři dvoučlenná družstva kuchařů a šest dvoučlenných družstev cukrářů. Žáci z družstva kuchařů si vylosovali první pořadí a dle mého nasadili laťku velmi vysoko. Nakonec to stačilo na krásné třetí místo. Cukrářky skončili na krásném čtvrtém místě. Žáci obdrželi hodnotné ceny, diplomy a kuchaři i pohár za třetí místo. Z mého pohledu však zvítězili všichni,  protože nás svým výkonem a vůbec celkovým přístupem k soutěži velice mile překvapili.

Učitel OV

Karel Betlech

 

Biofarma DORA

18.05.2023 07:21

Dne 4. 5. 2023 žáci oborů kuchařské práce, cukrářské práce a provozních služeb navštívili Biofarmu DORA, která se nachází v Ratibořicích.

Za doprovodu pracovnice Biofarmy jsme si mohli prohlédnout stáje, kde se nacházelo celkem 800 koz a mláďat. Nyní na farmě je velkou novinkou – rohaté kozy.

Celkové množství bylo rozděleno do několika kotců ve dvou hlavních budovách. Žáci dostali odborný výklad, při kterém si mohli kozy pohladit a nakrmit připraveným krmivem. Z hygienických důvodů a s přihlédnutím k bio výrobě jsme se nedostali přímo ke zpracování mléka, ale celý proces nám byl velmi podrobně vysvětlen. Po prohlídce stájí jsme se dostali k venkovnímu výběhu a následně k místí prodejně výrobků, kde nám bylo nabídnuto k ochutnání zpracované a ochucené kozí mléko a sýr z kozího mléka. Během ochutnávky nám byla popsána historie farmy a původ a minulost majitele farmy.

Žáci si po ochutnávce mohli v místní prodejně zakoupit výrobky z kozího mléka a levandule.

Bc. Ivana Trnková

Environmentální den

10.05.2023 10:42

Dne 3. 5. 2023 se v Cvrčovicích konal Environmentální den, který měl za cíl přispět k ochraně přírody a zlepšení kvality životního prostředí. Tento den se uskutečnil díky iniciativě zaměstnanců a žáků Odborného učiliště Cvrčovice.

Akce začala ve 12.30 hodin na školním hřišti, kde se sešli žáci odborného učiliště Cvrčovice, kteří se rozhodli přispět svou prací k ochraně přírody. Byli rozděleni do čtyř skupin, které se vydaly uklízet okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu.

Žáci se zapojili s velkým nadšením a nasazením. Postupně sbírali odpadky a další nečistoty, které se nacházely v okolí. Mezi odpadky se nacházely například PET lahve, papírové obaly, plasty a další druhy odpadu. Všichni žáci pracovali velmi efektivně a výsledkem bylo mnoho pytlů naplněných odpadky.

Po dvou hodinách intenzivní práce se žáci opět sešli na školním hřišti, kde byli očekáváni organizátory Environmentálního dne. Společně zhodnotili výsledky své práce a diskutovali o dalších možnostech, jak přispět k ochraně životního prostředí. Bylo patrné, že žáci si uvědomují význam svého přičinění a jsou ochotni pracovat na ochraně životního prostředí i v budoucnu.

Celkově lze konstatovat, že Environmentální den ve Cvrčovicích byl úspěšnou akcí, která přinesla pozitivní výsledky. Díky této akci se podařilo uklidit významné území v okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu a také se podařilo přispět k osvětě a edukaci.

Mgr. Miloš Špinar

Cvrčovická Kopretina 2023

03.05.2023 09:29

Malebné prostředí učiliště ve Cvrčovicích přivítalo dne 27. dubna 2023 žáky z jiných zahradnických škol, při devátém  ročníku soutěže ve  vázání a aranžování květin Cvrčovická kopretina.

V letošním ročníku mladí aranžéři tvořili dekorace a vazby určené pro muže. Během dubnového dopoledne probíhalo soutěžní klání v těchto úkolech - vypichovaný parter na stůl pro muže k narozeninám, přízdoba vinné láhve a  pánského motýlka na krk.

Odborná porota, složená ze  zkušených floristů, to opět neměla  lehké. Musela vybrat nejlépe vypichované vazby a nejlépe naaranžované dekorace. Ty byly následně k vidění pro širokou veřejnost na Výstavě vín v Pohořelicích.

Za svou šikovnost byli žáci náležitě oceněni cenami, které věnovalo především květinářství Lenky Weiterové z Pohořelic, Velkoobchod s květinami a doplňky Vonekl, Bylinky s.r.o., územní spolek Českého zahrádkářského svazu, obec Cvrčovice a město Pohořelice.

Jsme rádi, že stále existují organizace, kterým není lhostejné učňovské vzdělávání. Díky různým veřejným akcím se škola může prezentovat široké veřejnosti, zejména pedagogové a jejich žáci mohou dát znát, že je jejich práce baví a má to smysl.

Víme, že řemeslo je třeba vykonávat s láskou, zaujetím i zodpovědností a to se učí žáci  nejen ve výuce, ale také právě díky soutěžím. Odměnou jsou jim nejen pěkné věcné ceny, ale i cenné zkušenosti, které opět zúročí ve své dalším profesním životě!

 

Bc. Vladimíra Sládková, Procházková Simona, DiS

 

Divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“

27.04.2023 12:47

V pondělí 24.4.2023 v podvečerních hodinách žáci domova mládeže navštívili Pohořelické kino, kde se konalo divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“. Tuto hru nám předvedl divadelní soubor Sousto. Objevili jsme krásná strašidla jako například bílou paní Perchtu, kostlivce, bezhlavého rytíře Mikuláše, ducha, čerta Luciáše a další legrační postavičky, které hned tak nepotkáme. Pouze na hradě Hernajsberg v Kostomlatech. Tak pokud se budete chtít zasmát a pobavit, vydejte se tam!

 Za DM Hana Vaculková

S koštětem kolem komína DM

11.04.2023 17:02

I v letošním roce jsme se opět dočkali Filipojakubské noci, kterou jsme zároveň uvítali příchod jara. Akci s názvem „S koštětem kolem komína“ jsme oslavili sice  bez ohně, ale v ohnivém stylu na diskotéce, která proběhla v kulturní místnosti naší školy. Zasoutěžili jsme si i o nejhezčí čarodějnický kostým, kde jsme rozdali ceny třem nejzdařilejším maskám. Udělili jsme i speciální cenu nejlepšímu baviči celé akce. 

Už se těšíme na další zdařilý večer s kulturní vložkou.

Za DM Hana Vaculková

Zámecké vázání Kelč

04.04.2023 11:10

V úterý 28. března 2023 se žáci naší školy, oboru Květinářské a aranžérské práce, vydali do podhůří Hostýnských vrchů, na pomezí Valašska a Hané, aby zde změřili síly s ostatními žáky na soutěži s názvem Zámecké vázání.

Pořadatelé uspořádali již 14. ročník této soutěže. Zúčastnilo se celkem osm škol a každá škola vyslala dva soutěžící, kteří plnili dva soutěžní úkoly. Každý žák si vybral specializovanou prodejnu a soutěžním úkolem č. 1 bylo vytvořit dekoraci do výlohy. V druhém úkolu předvedli svou kreativitu v umění výroby věnečku do téže prodejny.

Naši školu reprezentovaly žákyně druhých ročníků – Kristýna Viktorinová a Jana Štrajtová. Děvčata připravovala aranžmá do prodejny „ Myslivost“ a „ Parfumerie“.

V napínavé situaci si ocenění za věneček v podobě prvního místa odvezla Jana Štrajtová. Pro všechny zúčastněné studentky byla účast na aranžérské soutěži velikým přínosem. Mohly poměřit svůj um s ostatními žáky ze zahradnických a aranžérských oborů a rozšířily si obzor aranžérských dovedností.

Za skvělou reprezentaci a umístění děkujeme!

 

1 | 2 | 3 | 4 >>

Školní rok 2021/2022

Exkurze do botanického depozitáře MZM Brno

12.02.2022 17:23

Ve čtvrtek, 10.2. jsme se vypravili s žáky zahradnických oborů na exkurzi do botanického depozitáře MZM v Brně, jejímž záměrem bylo poskytnout učňům informace o vyhotovení herbáře, jež každého zahradníka a aranžéra čeká jako podmínka přístupu k závěrečným zkouškám.

Vyrazili jsme po úvodním proškolení o bezpečnosti na mimoškolních akcích v 8 hod objednaným mikrobusem od budovy učiliště. Cesta nám zabrala necelou hodinu.

V přednáškové učebně žáci shlédli prezentaci o historii tvorby herbářů, prohlédli si snímky dobových exemplářů a především si vyzkoušeli ruční lis, prohlédli botanickou torbu a nakonec se přesunuli do přízemních prostor, kde je v kompaktorech uloženo něco přes milión položek seřazených dle botanického systému. Nakonec samozřejmě došlo i na otázky žáků, které nám s ochotou paní doktorka Kubešová a pan magistr Taraška zodpověděli, za což jim patří poděkování.

S pozdravem,

Mgr. Petr Karmazín

 

Turnaj ve stolním tenise

25.01.2022 17:40

V průběhu ledna probíhala třídní kola a v pátek 21.1. se uskutečnilo čtvrtfinálové a finálové kolo školního turnaje ve stolním tenisu. Účastníci předváděli povětšinou velice kvalitní hru. Mezi nejlepší hráče školy se vměstnala díky své útočné hře i jedna z dívek, a to Jana Štrajtová z 1.TA. První místo si zaslouženě vybojoval Lukáš Cyprich z 2.TM, který zvítězil po třetí sadě nad Radimem Ježem z 3.K. Ten tímto bral druhou pozici. 

Všichni hráči si užili soutěžní sportovní dopoledne, které bylo zakončeno společnou hrou.

S poztdravem,

Mgr. Michaela Slavíková

 

Ukázková hodina - obor Kuchařské práce

25.01.2022 11:03

Dne 19.1.2022 proběhla na naší škole v rámci oboru Kuchařské práce u třídy I.K ukázková hodina na téma „Vložky a zavářky do polévky“. Ukázkové hodiny se zúčastnili žáci I.K ve složení Tomáš KUBÍK, Petr VÁGNER, Václav SAMUS a Petra KREBSOVÁ. Žáci vyráběli vložky a zavářky (šunkový svítek, vaječný svítek, vaječná sedlina, strouhání, domácí ručně vyráběné nudle, krupicové noky, smažený hrášek, kapání, celestýnské nudle a fritátové nudle. Souběžně s výrobou probíhalo vaření vývaru A, tedy z hovězích kostí. Žáci si ukázkovou hodinu užili, získali nové vědomosti a po pozitivním vyhodnocení ze strany paní ředitelky a paní zástupkyně pro odborný výcvik si své výrobky mohli ochutnat v připravené hovězí polévce.

Celkově to byl velmi vydařený den.

S pozdravem,

Karel Betlach

 

Miss domova mládeže

19.01.2022 21:24

Letošní volba Miss domova mládeže proběhla dne 12.1.2022. Šest nominovaných dívek si připravilo kulturní program. Jejich volná disciplína padla především na zpěv a dramatickou tvorbu. Po volné disciplíně následovala promenáda v krásných šatech, která byla zakončená pro každou dívku otázkami ze života. Porota složená ze spolužáků a vychovatelů měla velmi těžké rozhodování. 

Nakonec II. vícemiss si vybojovala Anna Samusová, I. vicemiss obsadila Emily Zítková a Miss domova mládeže se stala od 12.1.2022 pro celý další rok Daniela Zmrzlá.

S pozdravem DM

Ukázková hodina - cukráři

18.01.2022 21:45

Obor cukrářské práce 

Téma:  Šlehačkové výrobky

Dne 6. 1. 2022 žáci 2. ročníků absolvovali ukázkovou hodinu na téma - šlehačkové výrobky. Žáci si podle norem připravili různé druhy výrobků na dané téma. Vyzkoušeli si přípravu korpusů, náplní i polev. Po finální výrobě si žáci od prezentovali své výrobky.

S pozdravem,

Bc. Ivana Trnková

Exkurze - CESK

13.01.2022 21:23

Obor cukrářské práce

Dne 11. 1. 2022 proběhla exkurze pro žáky 1. ročníků oboru cukrářské práce. Exkurze se konala přímo ve firmě CESK, kde technolog firmy seznámil žáky s různými stroji a přístroji, které se používají v gastro oborech. Žáci se podíleli na přípravě různých druhů zmrzlin a čokoládových pralinek. Seznámili se s výrobou a práci na strojích, které se při výrobě používají. Žáci si vyrobené produkty mohli i ochutnat.

S pozdravem,

Bc. Ivana Trnková

Dne 11. 1. 2022 proběhla exkurze pro žáky 1. ročníků oboru cukrářské práce. Exkurze se
konala přímo ve firmě CESK, kde technolog firmy seznámil žáky s různými stroji a přístroji,
které se používají v gastro oborech. Žáci se podíleli na přípravě různých druhů zmrzlin a
čokoládových pralinek. Seznámili se s výrobou a práci na strojích, které se při výrobě
používají. Žáci si vyrobené produkty mohli i ochutnat.

Soutěž „O nejtenčí nudle“ třídy 1.K

07.01.2022 21:55

Dne 5.1.2022 byla pro třídu 1. K – Kuchařské práce vyhlášena soutěž „O nejtenčí nudle“. Soutěž spočívala ve vlastnoruční výrobě nudlového těsta, které žáci následně krájeli na co možná nejtenčí, ale zároveň souměrné nudličky. Soutěže se zúčastnili celkem 4 žáci třídy 1. K – Kuchařské práce, školního roku 2021/2022. Zúčastnění žáci Petr VÁGNER, Tomáš KUBÍK, Václav SAMUS a Petra KREBSOVÁ pracovali samostatně a jejich nudličky byly číselně označeny. Hodnocení výsledných výrobků se zúčastnilo celkem 10 pedagogů z řad pedagogického sboru OU Cvrčovice a naše dvě milé kuchařky. Výrobky se hodnotily jako ve škole známkou 1 – 5, které byly převedeny na bodové hodnocení, a výrobek s nejmenším počtem bodů byl vítězným. 

S celkovým počtem 13 bodů zvítězil Václav SAMUS, na druhém místě se se shodným počtem bodů 14 umístili Tomáš KUBÍK a Petr VÁGNER a na krásném třetím místě se umístila žákyně Petra KREBSOVÁ. Vyhodnocení soutěže proběhlo dne 6.1.2022, při kterém byli žáci seznámeni s výsledky a obdrželi hodnotné ceny. 

S pozdravem,

Karel BETLACH

Soutěž Hotelový design - Provozní služby

17.12.2021 13:55

Oborová soutěž - šití

14. 12. 2021 se žáci 1. a 2. ročníku provozních služeb zúčastnili oborové soutěže – šití. Žáci vyráběli jednoduchý vánoční dárek. Některé výrobky byly zdařilejší, jiné méně, ale všichni pracovali s chutí a elánem.

 

Oborová soutěž – skládání prádla a oděvů, hotelový design

15. 12. 2021 se žáci 1. a 2. ročníku provozních služeb zúčastnili oborové soutěže – skládání prádla – hotelový design. Žáci pracovali v kolektivu, měli možnost čerpat na internetu, navzájem se doplňovali a práce je bavila.

 

S pozdravem, 

Jana Kohútová

 

Revolution train

14.12.2021 14:27

V rámci primární prevence se vybraní žáci domova mládeže zúčastnili ve čtvrtek 9.12.2021 projektu Revolution Train (protidrogový vlak) který se již poněkolikáté zastavil v Pohořelicích.
Cílem projektu je představit problematiku drogově závislých.

Netradiční forma celého projektu nás opravdu překvapila. Žáci měli možnost postupně procházet příběhem, který byl koncipován jako životní příběh party mladých lidí a stávali se i jeho aktivními účastníky.
Po příchodu na nádraží jsme byli přivítáni lektorkou a vyplnili krátký, anonymní dotazník. Potom jsme se odebrali k obrněnému vlaku, který představuje zdravé tělo, nastoupili jsme, a byli nenásilnou formou vtaženi do děje.

Pěkně zpracovaný interiér vlaku simuloval prostředí, kde se závislý běžně pohybuje, bar – nabídky legálních drog (alkohol, cigarety), odjezd autem pod vlivem omamných látek, zničení několika lidských životů, vyšetřovna, vězení, rozhodnutí – návrat do života nebo smrt. Každý má volbu.


Věřím, že si žáci kromě silného zážitku odnesli i pocit odpovědnosti za vlastní život.

 

Za domov mládeže Radim Korčák

 

Finále floristické soutěže Olomouc

28.10.2021 07:10

Dne 15. 10. 2021 se uskutečnilo finále Floristické soutěže, do které postoupila i žákyně 3. ročníku oboru aranžérské práce Kristýna Kašpárková.

Soutěž proběhla na výstavišti Flóra Olomouc v rámci výstavy Hortikomplex 2021. Tématem bylo V říši ovoce a zeleniny.

Žákyně soutěžila v kategorii junior. Tématem byla kulatá kytice tvořena z podzimních druhů květin a vypichovaná květinová dekorace do vydlabané dýně. Veškerý materiál byl zajištěn organizátorem soutěže.

Kristýna se umístila na krásném konečném 5. místě.

Simona Procházková DiS

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>