Školní rok 2024/2025

V této rubrice nejsou žádné články.

Školní rok 2023/2024

EXKURZE – VELKOLOSINSKÁ PRALINKÁRNA

12.04.2024 11:05

Dne 8.4.2024 proběhla exkurze pro obor cukrářské práce. Žáci prvního, druhého i třetího ročníku měli možnost vidět výrobu pralinek a cukrářských výrobků.

Žáci se před odjezdem řádně proškolili, jak se chovat na školní akci. V doprovodu učitelů přijeli do cukrárny, která sídlí ve Velkých Losinách.  Velkolosinská pralinkárna je firma, která se zabývá výrobou čokoládových pralinek, cukrářských výrobků a prodejem místních produktů.  Žáci byli seznámeni se základními informacemi o firmě, paní majitelka udělala malou přednášku o čokoládových pralinkách. Žáci viděli práci strojů při výrobě pralinek. Seznámili se také s celým provozem cukrárny. Všem se exkurze moc líbila, nejvíce nás zaujala ochutnávka pralinek a pěkné a moderní prostředí. Získané znalosti mohou využít nejen v odborném výcviku, ale i v odborných předmětech.

 

Exkurze na ÚP

09.04.2024 07:36

Ve dnech 25.3.2024 a 27.3.2024 jsme spolu s žáky třetích ročníků navštívili ÚP Brno – venkov. Naším průvodcem byla paní Michaela Křížová, jejím prostřednictvím se žáci seznámili s agendou úřadu práce. Dozvěděli se cenné informace, jak se rychle a přehledně zorientovat na pracovním trhu, jak aktivně hledat práci, a také se dozvěděli jaké jsou nejčastěji kladené otázky při osobním pohovoru a naučili se, jak na ně reagovat. Samotní žáci hodnotili exkurzi jako přínosnou, dozvěděli se důležité a praktické informace při žádosti o budoucí zaměstnání. Za pěknou a přínosnou přednášku tímto děkujeme paní Michaele Křížové a budeme se těšit opět za rok na viděnou.

Ing. Lucie Jureková

 

Firemní den

09.04.2024 07:32

Dne 13. března 2024 navštívilo 5 žáků naší školy projektovou soutěž určenou pro studenty středních škol a odborných učilišť z celého Jihomoravského kraje.

Žáci pracovali ve skupinách pod vedením mentora z praxe na projektech na téma „sociální služby“. Své práce obhajovali před porotou složenou převážně z bankéřů a dalších odborníků z praxe. Zuzana Vymazalová z 3C se umístila s týmem na 1. místě.

Přínos spočívá především v rozšíření dovedností v oblasti samostatné kreativní práce, schopnosti veřejného vystupování, kultivovanosti i týmové práce. V kolektivu soutěžících panovalo nadšení, pro žáky to byla nová zkušenost a nikdo neřešil pozdější návrat do školy.

Mgr. Petr Karmazin

Velikonoční výstava

09.04.2024 07:22

Velikonoční výstava se letos konala ve čtvrtek 21.března, kdy od ranních hodin plnili učiliště návštěvníci. Mohli si zakoupit výrobky, které pro ně připravili cukráři (rolády, medovníky, perníčky, linecké), kuchaři (mazance, beránky, domácí nudle a paštiky), švadleny (hračky, malované tašky, zástěry) a aranžéři (dekorace na dveře a stoly, jarní květiny). Výstava nebyla pouze prodejní, příchozí mohli zhlédnout jarní a velikonoční aranže i ukázku prostřeného stolu se stejnou tématikou. V přilehlém parku byl pro malé návštěvníky připraven program. O úspěšnosti výstavy hovořily prázdné stoly a lednice, které nám po ukončení zůstaly. Všem moc děkujeme.

Ing. Tereza Coufalová

 

Soutěž Gastrománes a Sladké opojení Kroměříž

27.03.2024 11:21

Ve čtvrtek 21. 3. 2004 se naši žáci oborů Kuchařské práce a Cukrářské práce zúčastnili soutěže Gastrománes a Sladké opojení, kterou pořádala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži. V sekci Gastrománes soutěžící připravovali pokrmy Paštičky z listového těsta se sýrovou náplní s mědvědím česnekem a borůvkami a Salát z černé čočky se sázeným křepelčím vejcem a slaninovým chipsem. V sekci Sladké opojení připravovali cukrářský výrobek na téma Dětský filmový festival. Pro svůj výtvor zvolili název Toy Story.

I když jsme se v silné konkurenci tentokrát neumístili na bodovaných příčkách, odvezli jsme si cenné zkušenosti a certifikát o účasti na celostátní prestižní soutěži.

Bc. Tereza Strmisková

 

Kurz přípravy kávy pro žáky 2.K

27.03.2024 10:13

Ve čtvrtek 29. 2. 2024 proběhl v naší škole Kurz přípravy kávy a šlehání mléka pro žáky 2. ročníku oboru Kuchařské práce. Tímto kurzem žáky prováděli odborníci z firmy Industra Coffee. V průběhu kurzu jsme se naučili nejběžnější druhy kávy, zásady jejich pěstování, obsluhy a konstrukce profesionálních kávovarů a mlýnků na kávu, možnosti stupňů mletí kávových zrn a způsoby přípravy kávy v jiných zařízeních, než jsou kávovary. Zároveň jsme měli možnost ochutnávat rozdílnou chuť připravené kávy z Mocca konvičky nebo French pressu. Zjistili jsme také, jak rozdílná je chuť kávy, připravené z různých stupňů hrubosti mletí kávových zrn.

Ve druhé polovině našeho společně stráveného času přišla řada na informace o druzích již připravených káv, které jsou běžně v nabídce restaurací a kaváren v České republice a to z hlediska množství kávy, vody nebo mléka. Každý z žáků si připravil espresso dle přesných pravidel jeho přípravy a následně jsme se naučili vyšlehat mléko do správné pěny a připravit si pravé cappuccino.

Každý z žáků za účast v kurzu obdržel od firmy Industra Cofee certifikát. Oběma odborníkům tímto velmi děkujeme.

Bc. Tereza Strmisková

Skládání prádla

22.03.2024 07:27

Dne 19. 3. 2024 se konala ukázková hodina ve skládání prádla pro žáky oboru Provozní služby (1PS a 2PS). Žáci si pomocí vytištěné předlohy mohli poskládat ručníky do tvaru srdce, labutě, dortu nebo mumie. Starší žáci zvládli poskládat kalhoty a pláště. Ukázková hodina se žákům moc líbila a výrobky se žákům moc povedly.

Ing. Miroslava Kočířová

 

Zámecké vázání v Kelči

20.03.2024 16:36

Letošní ročník soutěže speciálních škol v jarním aranžování Zámecké vázání v Kelči se opravdu povedl na výbornou. Školu reprezentovali žáci Rostislav Huber 2Z a Vít Sedlák 1A3, v rámci akce se zúčastnilo celkem 16 žáků z 8 škol. Úkoly v rámci soutěže byly dva:

1) Přízdoba kužele z vrbového proutí ke vchodovým dveřím

2) Valentýnský košíček

Všechny výrobky byly opravdu zdařilé, žáci prokázali samostatnost, rozhodnost a estetické cítění. Žák Vít Sedlák se v kategorii Valentýnský košíček umístil na překrásném 2. místě. 

Moc děkujeme za reprezentaci naší školy a těšíme se opět za rok.

Mgr. Ilona Jurčíková

 

Workshop Velikonoční floristika

20.03.2024 16:30

Pondělí 18.3.2024 byl v naší škole workshop na téma Velikonoční floristika vedený odborníkem z praxe panem Ing. Slovákem (https://www.jarmanka.cz/). Žáci zahradnických a aranžérských oborů se věnovali tvorbě velikonočních věnečků, přízdobě jarních hrnkových rostlin a vazbě kytice do spirály.

Žáci měli možnost vyzkoušet si techniky a doplňky, s kterými doposud do kontaktu nepřišli, např. lepidlo ve spreji pro použití ve floristice. Nadšení bylo více než patrné a výsledky naprosto fascinující. Odborný výklad byl vždy doplněný o zkušenosti z praxe. V celém workshopu se promítl důraz a ohleduplnost k životnímu prostředí a orientace na trvalou udržitelnost např. využití květinových doplňků, které jsou kompostovatelné a recyklace rostlinného materiálu z jarní údržby zeleně.

Brzy na viděnou na další akci nadějných budoucích floristů a zahradníků.

Mgr. Ilona Jurčíková

 

Využití moderní technologie v odborném výcviku

20.03.2024 07:14

Dnes jsme v odborném výcviku vyzkoušeli něco nového, za použití virtuální reality 3D brýlí jsme malovali na tašky.

Koukněte, jak nám to šlo.

Jana Kunzová, učitelka OV

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Školní rok 2022/2023

Za krásami naší vlasti – Znojmo a znojemský hrad

19.06.2023 10:34

Tak jako každý rok se domov mládeže vydal ke konci školního roku na výlet. V letošním roce jsme navštívili krásné město Jana Lucemburského, a to Znojmo. Po příjezdu do Znojma nám krásně svítilo sluníčko, a proto jsme toho využili a prošli jsme se až k hradu. Při prohlídce hradu začalo venku učiněné peklo, a tak jsme byli rádi, že jsme se schovali. Po krásné prohlídce hradu, kdy nás paní průvodkyně provedla a seznámila s historii se počasí trochu umoudřilo, a proto jsme si udělali vycházku až k Louckému klášteru. Tam už na nás čekal vláček, se kterým jsme prožili krásnou romantickou projížďku městem a okolí. Na konci se někteří žáci odměnili lákavým občerstvením, a poté už jsme jen s napětím čekali na náš autobus, který nás zavezl až k domovu mládeže.

Za DM Hana Kubišová

 

Pracovní stáž v Budapešti díky projektu Erasmus +

15.06.2023 20:58

Nadšení a dobrodružná atmosféra plná nových zkušeností a objevování se rozprostírala během třítýdenní pracovní stáže (od 28. 5 do 17. 6. 2023) v krásné Budapešti prostřednictvím projektu Erasmus +. V této maďarské metropoli se sešlo 11 žáků a 3 pedagogové z Odborného učiliště Cvrčovice, aby prozkoumali svět gastro oborů kuchařství a cukrářství.

Celý program stáže byl zprostředkován společností 1CEBA a pečlivě připraven tak, aby žáci měli možnost se seznámit s prací v gastronomii a zároveň objevit krásy a kulturu Budapešti. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna navštěvovala provoz určený pro kuchaře (provoz Hegyvidéki Ízlelő Étterem) a druhá skupina byla určena pro cukráře (provoz Rampart Gasztronómia Kft.).

První skupina měla tu možnost pracovat v kuchyni s profesionálním šéfkuchařem. Každý den se žáci zapojovali do přípravy jídel, učili se nové techniky a zdokonalovali se. Získali cenné zkušenosti v oblasti přípravy pokrmů, včetně přípravy předkrmů, hlavních jídel nebo jednoduchých dezertů. Také se setkali s různými kulinářskými tradicemi a ochutnávali maďarskou kuchyni, která je proslulá svou bohatou chutí a tradicemi.

Druhá skupina se zase věnovala cukrářskému umění. Ve sladké atmosféře se žáci učili připravovat a zdobit různé druhy cukrářských výrobků a pečiva, přičemž byli povzbuzováni, aby projevili svou kreativitu a fantazii při vytváření jedinečných cukrářských výtvorů. Tato část stáže byla nejen chutná, ale také obohacující z hlediska uměleckého projevu.

Ve svém volném čase se žáci vydali na objevování krás Budapešti. Nechyběla návštěva slavného Budínského hradu, který dominuje nad městem a nabízí úchvatný výhled na okolní památky napříč samotnou Budapeští. Procházeli se také historickými uličkami v centru města, obdivovali impozantní budovu parlamentu a věnovali se také relaxaci na palubě lodě při plavbě po Dunaji.

Budapešť je městem, které se může pochlubit bohatou historií a architektonickými skvosty. Žáci měli příležitost prozkoumat tuto fascinující historii a stále živoucí kulturu města. Navštívili také slavné městské parky nebo přímo samotný kousek přírody na okraji města. Navíc žáci prokázali skvělou schopnost v plánování výletů spolu s orientací v mapách či využívání hromadné dopravy.

Celkově lze říci, že tato pracovní stáž v Budapešti byla pro žáky a pedagogy nezapomenutelným zážitkem. Získali nejen cenné praktické dovednosti v oblasti kuchařství a cukrářství, ale také si rozšířili obzory a poznali novou kulturu. Tato stáž jim poskytla příležitost růst a rozvíjet se v jimi zvoleném oboru a zároveň si užívat krásy jednoho z nejkrásnějších evropských měst.

Marek Hůrek a kolektiv

Soutěž Stopovaná

24.05.2023 17:09

Dne 22.5.2023 proběhla soutěž „stopovaná týmů“.  Vyjímečně nám přálo krásné počasí.

Na šesti různých stanovištích žáci plnili jak sportovní, tak vědomostní aktivity.

Hra týmy strhla natolik, že se vybičovali k mimořádným výkonům. Na některých stanovištích je čekali vychovatelé, kteří dohlíželi na správnost vykonaných úkolů.

Soutěž se všem líbila a nejlepší družstvo bylo oceněno drobnou výhrou.

Za DM Radek Horák

Gastrománes a Sladké opojení

24.05.2023 16:46

Dne 17.5.2023 jsme se se žáky Terezou HULÍNOVOU a Petrem VÁGNEREM zúčastnili 16. ročníku celostátní soutěže Gastrománes Kroměříž, pořádané Střední školou hotelovou a služeb Kroměříž. Soutěž byla určena pro žáky E oboru kuchařské práce a poprvé byla spojena se soutěží Sladké opojení určené pro E obor cukrářské práce, které se zúčastnily žákyně Pavla TRECHOVÁ a Natálie HLADKÁ. Naši žáci si dle zadání připravili pódiové vystoupení, při kterém Petr zhotovil jarní salát s několika druhy výhonků, doplněný o křepelčí vejce a pražená dýňová semínka. Tereza pracovala na výrobě fingerfoodu, jednohubek, jejichž hlavní složkou byl uzený losos. Cukrářky pak měly v zadání pohádkové bytosti, a tak po dobu dvou hodin modelovaly včelku Máju a skřítka. V průběhu práce byli bedlivě sledováni dvoučlennou porotou a průběžně dotazováni na použité suroviny. Výsledné produkty následně naservírovali porotě k vyhodnocení.

Celé soutěže se zúčastila čtyři dvoučlenná družstva kuchařů a šest dvoučlenných družstev cukrářů. Žáci z družstva kuchařů si vylosovali první pořadí a dle mého nasadili laťku velmi vysoko. Nakonec to stačilo na krásné třetí místo. Cukrářky skončili na krásném čtvrtém místě. Žáci obdrželi hodnotné ceny, diplomy a kuchaři i pohár za třetí místo. Z mého pohledu však zvítězili všichni,  protože nás svým výkonem a vůbec celkovým přístupem k soutěži velice mile překvapili.

Učitel OV

Karel Betlech

 

Biofarma DORA

18.05.2023 07:21

Dne 4. 5. 2023 žáci oborů kuchařské práce, cukrářské práce a provozních služeb navštívili Biofarmu DORA, která se nachází v Ratibořicích.

Za doprovodu pracovnice Biofarmy jsme si mohli prohlédnout stáje, kde se nacházelo celkem 800 koz a mláďat. Nyní na farmě je velkou novinkou – rohaté kozy.

Celkové množství bylo rozděleno do několika kotců ve dvou hlavních budovách. Žáci dostali odborný výklad, při kterém si mohli kozy pohladit a nakrmit připraveným krmivem. Z hygienických důvodů a s přihlédnutím k bio výrobě jsme se nedostali přímo ke zpracování mléka, ale celý proces nám byl velmi podrobně vysvětlen. Po prohlídce stájí jsme se dostali k venkovnímu výběhu a následně k místí prodejně výrobků, kde nám bylo nabídnuto k ochutnání zpracované a ochucené kozí mléko a sýr z kozího mléka. Během ochutnávky nám byla popsána historie farmy a původ a minulost majitele farmy.

Žáci si po ochutnávce mohli v místní prodejně zakoupit výrobky z kozího mléka a levandule.

Bc. Ivana Trnková

Environmentální den

10.05.2023 10:42

Dne 3. 5. 2023 se v Cvrčovicích konal Environmentální den, který měl za cíl přispět k ochraně přírody a zlepšení kvality životního prostředí. Tento den se uskutečnil díky iniciativě zaměstnanců a žáků Odborného učiliště Cvrčovice.

Akce začala ve 12.30 hodin na školním hřišti, kde se sešli žáci odborného učiliště Cvrčovice, kteří se rozhodli přispět svou prací k ochraně přírody. Byli rozděleni do čtyř skupin, které se vydaly uklízet okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu.

Žáci se zapojili s velkým nadšením a nasazením. Postupně sbírali odpadky a další nečistoty, které se nacházely v okolí. Mezi odpadky se nacházely například PET lahve, papírové obaly, plasty a další druhy odpadu. Všichni žáci pracovali velmi efektivně a výsledkem bylo mnoho pytlů naplněných odpadky.

Po dvou hodinách intenzivní práce se žáci opět sešli na školním hřišti, kde byli očekáváni organizátory Environmentálního dne. Společně zhodnotili výsledky své práce a diskutovali o dalších možnostech, jak přispět k ochraně životního prostředí. Bylo patrné, že žáci si uvědomují význam svého přičinění a jsou ochotni pracovat na ochraně životního prostředí i v budoucnu.

Celkově lze konstatovat, že Environmentální den ve Cvrčovicích byl úspěšnou akcí, která přinesla pozitivní výsledky. Díky této akci se podařilo uklidit významné území v okolí řeky Jihlavy a Cvrčovického splavu a také se podařilo přispět k osvětě a edukaci.

Mgr. Miloš Špinar

Cvrčovická Kopretina 2023

03.05.2023 09:29

Malebné prostředí učiliště ve Cvrčovicích přivítalo dne 27. dubna 2023 žáky z jiných zahradnických škol, při devátém  ročníku soutěže ve  vázání a aranžování květin Cvrčovická kopretina.

V letošním ročníku mladí aranžéři tvořili dekorace a vazby určené pro muže. Během dubnového dopoledne probíhalo soutěžní klání v těchto úkolech - vypichovaný parter na stůl pro muže k narozeninám, přízdoba vinné láhve a  pánského motýlka na krk.

Odborná porota, složená ze  zkušených floristů, to opět neměla  lehké. Musela vybrat nejlépe vypichované vazby a nejlépe naaranžované dekorace. Ty byly následně k vidění pro širokou veřejnost na Výstavě vín v Pohořelicích.

Za svou šikovnost byli žáci náležitě oceněni cenami, které věnovalo především květinářství Lenky Weiterové z Pohořelic, Velkoobchod s květinami a doplňky Vonekl, Bylinky s.r.o., územní spolek Českého zahrádkářského svazu, obec Cvrčovice a město Pohořelice.

Jsme rádi, že stále existují organizace, kterým není lhostejné učňovské vzdělávání. Díky různým veřejným akcím se škola může prezentovat široké veřejnosti, zejména pedagogové a jejich žáci mohou dát znát, že je jejich práce baví a má to smysl.

Víme, že řemeslo je třeba vykonávat s láskou, zaujetím i zodpovědností a to se učí žáci  nejen ve výuce, ale také právě díky soutěžím. Odměnou jsou jim nejen pěkné věcné ceny, ale i cenné zkušenosti, které opět zúročí ve své dalším profesním životě!

 

Bc. Vladimíra Sládková, Procházková Simona, DiS

 

Divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“

27.04.2023 12:47

V pondělí 24.4.2023 v podvečerních hodinách žáci domova mládeže navštívili Pohořelické kino, kde se konalo divadelní představení „Obecně prospěšná strašidla“. Tuto hru nám předvedl divadelní soubor Sousto. Objevili jsme krásná strašidla jako například bílou paní Perchtu, kostlivce, bezhlavého rytíře Mikuláše, ducha, čerta Luciáše a další legrační postavičky, které hned tak nepotkáme. Pouze na hradě Hernajsberg v Kostomlatech. Tak pokud se budete chtít zasmát a pobavit, vydejte se tam!

 Za DM Hana Vaculková

S koštětem kolem komína DM

11.04.2023 17:02

I v letošním roce jsme se opět dočkali Filipojakubské noci, kterou jsme zároveň uvítali příchod jara. Akci s názvem „S koštětem kolem komína“ jsme oslavili sice  bez ohně, ale v ohnivém stylu na diskotéce, která proběhla v kulturní místnosti naší školy. Zasoutěžili jsme si i o nejhezčí čarodějnický kostým, kde jsme rozdali ceny třem nejzdařilejším maskám. Udělili jsme i speciální cenu nejlepšímu baviči celé akce. 

Už se těšíme na další zdařilý večer s kulturní vložkou.

Za DM Hana Vaculková

Zámecké vázání Kelč

04.04.2023 11:10

V úterý 28. března 2023 se žáci naší školy, oboru Květinářské a aranžérské práce, vydali do podhůří Hostýnských vrchů, na pomezí Valašska a Hané, aby zde změřili síly s ostatními žáky na soutěži s názvem Zámecké vázání.

Pořadatelé uspořádali již 14. ročník této soutěže. Zúčastnilo se celkem osm škol a každá škola vyslala dva soutěžící, kteří plnili dva soutěžní úkoly. Každý žák si vybral specializovanou prodejnu a soutěžním úkolem č. 1 bylo vytvořit dekoraci do výlohy. V druhém úkolu předvedli svou kreativitu v umění výroby věnečku do téže prodejny.

Naši školu reprezentovaly žákyně druhých ročníků – Kristýna Viktorinová a Jana Štrajtová. Děvčata připravovala aranžmá do prodejny „ Myslivost“ a „ Parfumerie“.

V napínavé situaci si ocenění za věneček v podobě prvního místa odvezla Jana Štrajtová. Pro všechny zúčastněné studentky byla účast na aranžérské soutěži velikým přínosem. Mohly poměřit svůj um s ostatními žáky ze zahradnických a aranžérských oborů a rozšířily si obzor aranžérských dovedností.

Za skvělou reprezentaci a umístění děkujeme!

 

1 | 2 | 3 | 4 >>

Školní rok 2021/2022

Školní výlet a stanování

24.06.2022 18:51

Ve středu 22.6.2022 se všichni prváci a druháci zúčastnili exkurze do Mikulova s návštěvou zříceniny Kozí hrádek, Svatého kopečku a místního lomu. Počasí přálo koupání, tak jsme toho využili. Odpoledne a večer jsme strávili na zrahradě školy sportováním, pobytem u ohně a následným přespáním ve stanech do drugého dne. 

Určitě jsme spolu shodneme, že akce se velice vydařila!

Mgr. Michaela Slavíková

Zahradní slavnost

22.06.2022 13:17

Na Odborném učilišti Cvrčovice se konala velkolepá akce. Český svaz zahrádkářů slavil 65. výročí vzniku a rozhodl se ve spolupráci s naší školou uspořádat zahradní slavnost. 

Naši studenti i s učiteli se pustili do přípravných prací. Plelo se, okopávalo, zametalo, stavěly se stany, nosily stoly a lavičky. Díky pilné práci jsme vše stihli do soboty 18. 6. krásně připravit.

Slavnost začala dojemně. Jako poselství míru, lásky a naděje se do vzduchu vzneslo hejno holubů a zakroužilo nad hlavami diváků.

Následovala velice povedená módní přehlídka. Studentky oboru Módní dekoratér samy navrhly a ušily šaty, které pak na molu i s dalšími studenty předvedly. Mohli jsme vidět domácí oděvy, oblečení z rifloviny a švadlenkami vlastnoručně malované látky. Druhá část byla tematizovaná barevně. Před očima se nám střídaly nádherné modely barvy lososové, tyrkysové, petrolejové a zářivě žluté. 

Několik společenských a svatebních šatů předvedl také brněnský salon Caxa. Krásné květiny k nim uvázali studenti oboru Aranžérské práce.

Závěrečné defilé celé módní přehlídky bylo okouzlující. Všechny modelky a modelové se seřadili na pódiu a vypustili do nebe různobarevné balónky.

Naši studenti následně zatančili tanec Jerusalema, kterým se zapojili do celosvětové taneční výzvy Jerusalema Dance Challenge. Tento tanec je symbolem jednotnosti a boje proti koronaviru. 

Roztomilý zážitek přichystal folklorní soubor Rozmarýnek za vedení Moniky Janičatové. Děti mladšího školního a předškolního věku zazpívaly lidové písně, a dokonce nám i zatančily.

Nechyběl ani další hudební vstup v podobě mužského pěveckého sboru Mužáci z Pohořelic a country kapely Vrávor z Břeclavi. Komentovaná přehlídka krojovaných párů představila kroje z různých vesnic jižní Moravy. Nakonec za vedení sbormistra Iva Farkaše zahrála cimbálová kapela Ponava.

Celou slavnost provázelo dobré jídlo a pití. Opékalo se celé prasátko, probíhaly ochutnávky vína, prodávaly se zákusky upečené našimi studenty a mohli jste si koupit i květiny na zahrádku. Pro děti byl připravený skákací hrad.

Estetické povznesení čekalo na návštěvníky na výstavě obrazů. V rámci Jihomoravského kraje proběhla soutěž výtvarných prací žáků mateřských a základních škol. Tématem se stala příroda ve všech různých podobách. Našli jste tady nejen obrazy, ale také prostorové práce z rozličných materiálů. Musím říct, že jsem se při prohlídce skutečně cítila jako v rozkvetlé zahradě.

Celá zahradní slavnost byla pěkná, milá a vydařená. Doufáme, že i na dalších akcích bude taková příjemná atmosféra a srdečně vás zveme k nám na návštěvu.

Bc. Lenka Hříbková

odkaz na video: www.youtube.com/watch?v=0Hpx-hecL60

Soutěž v badmintonu

16.05.2022 10:58

Za vzácně vyskytujícího se bezvětří se žáci DM zúčastnili bojů o trofej v badmintonu. Hrálo se na dva vítězné sety. Jelikož souboje byly vyrovnané, strávili jsme na našem hřišti skoro celé odpoledne. Ze situací vyplynulo a dostalo se i na přísloví, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.

Sláva vítězům, čest poraženým!

Za DM Hana Vaculková

 

Exkurze Strážnice "modrotisk"

09.05.2022 08:06

Ve čtvrtek 28.4.2022 se žáci oboru šití oděvů – módní dekoratér a provozní služby účastnili oborové exkurze v rodinné firmě,, Arimo,,  věnující se výrobě modrotisku více než 110 let. Modrotiskovou tradici založil ve Strážnici Cyril Joch a na jejím chodu se nyní podílí jeho neteř.  Žáci získali poznatky z praxe výroby modrotisku . Seznámili se s historií firmy, organizací ruční  výroby modrotisku, s technologickými postupy výroby, viděli ukázku ruční výroby samotného tisku vzorů za pomoci tiskařských dřevěných forem až 100 let starých. Zhlédli ukázku samotného barvení a postupného prostupování skrytého vzoru.

Eva Svobodová, 

učitelka OV OU Cvrčovice

 

Cvrčovická kopretina 2022

09.05.2022 07:05

28. dubna 2022 se konala na Odborném učilišti ve Cvrčovicích soutěž ve vazbě a aranžování květin – CVRČOVICKÁ KOPRETINA. Žáci z několika učilišť a středních škol přijeli poměřit své síly v aranžérském umění vazby květin všeho druhu.

Že aranžování květin není jen doménou dívek, předvedli při soutěži aranžérky i aranžéři ze Cvrčovic, Chroustovic, Litomyšle a Jarova. Dvoučlenné týmy žáků vytvářeli mnoho nádherných květinových dekorací na téma Den matek. Nejprve zhotovili dekoraci ve tvaru srdce, následovala dekorace hrnkové rostliny rodu Phalaenopsis, a nakonec ještě vytvořili šperk na ruku. Soutěžící tak zúročili své několikatýdenní přípravy, ve kterých je vedli jejich učitelé.

Za svou šikovnost byli žáci náležitě oceněni cenami, které věnovalo především květinářství Lenky Weiterové z Pohořelic, Velkoobchod s květinami a doplňky Vonekl, Bylinky s.r.o., obec Cvrčovice, město Pohořelice, CPI Moravia Books, Český zahrádkařský svaz Pohořelice, OU Cvrčovice.

Odborná porota, která byla sestavena z odborníků květinářů a aranžérů to neměla při rozhodování vůbec lehké, neboť všechna díla byla velmi pěkná a zdařilá. Aranžmá byla hodnocena na základě několika kritérií: estetické pojetí úkolu, technické provedení a celkový dojem a vystižení tématu. Nakonec porota ve složení L. Weiterové, P. Poulové a J. Peterkové vybrala v každém tématu tři nejlepší dekorace.. Ceny žákům předala paní ředitelka RNDr. Höklová.  

Všichni měli velkou radost z toho, že se jim při soutěži dařilo a že mohli svým kamarádům ukázat, co pilně se svými učiteli nacvičili.

Výsledky aranžérského umění ze soutěže Cvrčovická kopretina byly po soutěži opět k vidění na výstavě vín s ochutnáváním v Pohořelicích, kde je obdivovala široká veřejnost.

Již nyní se všichni těší, jak se uvidí při příštím ročníku této kreativní soutěže, protože soutěž CVRČOVICKÁ KOPRETINA se na OU ve Cvrčovicích již stala tradicí!

Bc. Vladimíra Sládková

Ukázková hodina 1. ročníků (kuchaři)

06.05.2022 11:21

V pátek 29.dubna měli žáci prvních ročníků kuchařských prací ukázkovou hodinu na téma - ,, Restaurační moučníky ". Žáci tvořili moučníky z různých těst, například z bramborového - taštičky s povidlim, šišky s mákem, dále z litých těst - palačinky a lívance, nechyběl také jablečný štrůdl, piškotová roláda, pudinkový pohár nebo krupicové flameri. Žákům se všechny  moučníky moc povedly  vzhledově  i chuťově jak sami mohli zhodnotit. S krásným  pocitem dobře vykonaného díla, mohli jet domů se pochlubit . 

Hana Buršíková

učitelka ov. OU Cvrčovice

Soutěž v křížovkách a sudoku

05.05.2022 07:10

V dubnu měli žáci 1. a 2. ročníků možnost se zúčastnit soutěží ve vyplňování křížovek a sudoku. Zpočátku žáci trochu bojovali s výzvami, ale jakmile odpadla nejistota, pustili se opět do řešení úkolů a úspešně je dokončili. Věříme, že se žáci, v rámci těchto soutěží, alepsoň trochu odreagovali od každodenního studia – pro ty nejlepší čekaly zajímavé ceny, které jistě využijí ať už při studiu, tak při relaxaci.

Bc. Marek Hůrek

Cukráři - ukázková hodina: Šlehané hmoty

02.05.2022 19:56

Dne 27.4.2022 žáci 2.ročníků OU cvrčovice měli ukázkovou hodinu na téma: Šlehané hmoty. Žáci si vyrobili zajímavé a různorodé dezerty na dané téma. Práce se jim líbila, ale nejvíce se těšili na výsledné ochutnávání vlastních výrobků.

Bc. Ivana Trnková

Exkurze na Stavební veletrh v Brně

02.05.2022 11:07

Po roční pauze jsme opět dostali možnost navštívit prostory brněnského výstaviště, konkrétně pavilonu „V“, abychom se s žáky oboru vzdělání Malířské a natěračské práce přiučili novým trendům ve stavebnictví.

V rámci Stavebního veletrhu a veletrhu MOBITEX, měli letos žáci opět možnost dozvědět se něco navíc o trendech a zajímavostech ze stavebnictví. V rámci exkurze žáky zaujaly izolační a zvukotěsné materiály z obnovitelných zdrojů a zajímavě designově řešený nábytek. V rámci SVB měli žáci možnost vidět soutěž „Učeň instalatér“ a Mistroství republiky pokrývačů a tesařů.

Exkurze byla zajímavá a v mnohém pro žáky přínosná, těšíme se na další ročník.

Za obor vzdělání Malířské a natěračské práce,

Mgr. Miloš Špinar

 

Žáci OU Cvrčovice na pracovní stáži v Budapešti

22.04.2022 09:47

V rámci projektu Erasmus + absolvovali vybraní žáci gastro oborů zahraniční pracovní stáž v Maďarsku, a to přímo v hlavním městě Budapešti. Třítýdenní pobyt během měsíce března absolvovalo jedenáct žáků a tři učitelé. Cílem projektu bylo posílení mobility našich žáků, rozvoj jejich sebedůvěry a samostatnosti.

 

V prvních dnech bylo stěžejní zorientovat se v centru města, v místní dopravě a rozmístění provozních pracovišť. Zajímavé bylo seznámení s památkami: Budínský hrad, Rybářská bašta, Náměstí Hrdinů či Národní muzeum. V Maďarsku je 15. březen státní svátek „Nemzeti ünnep“, neboli Vypuknutí revoluce, měli jsme tak možnost zažít sváteční atmosféru a jako bonus vstupné zdarma do všech muzeí.

Žáci byli umístěni ve špičkových gastronomických provozech rozmístěných přímo v centru města: „Spiler Original, Gundel, New York Café Budapest, Jamie Oliver´ s Diner Budapest. První pracovní den, který se týkal především seznamování se s pracovištěm a vstřebávání množství nových informací - pracovní doba, podmínky na pracovišti a organizace práce. Samotné začátky byly pro žáky celkem náročné, poněvadž se zpočátku museli vypořádat s jazykovou bariérou. Pokud bylo třeba, měli zajištěný překlad ze strany pedagogů, kteří v prvních dnech působili se žáky přímo na pracovišti nebo žáci mohli využít mobilní překladač jako pomůcku.

Činnosti žáků na pracovišti byly různorodé, a pro některé dokonce nové, ale postupem času se tyto činnosti začaly opakovat a pro žáky se tak staly každodenní rutinou. Pomalu také upadala nejistota a strach z komunikace na pracovišti, což vedlo ke značnému zlepšení a k jejich motivaci. Žáci si osvojili nové poznatky v přístupu v gastro oborech, seznámili se s novými a modernějšími technologickými postupy. Získali tak spoustu zajímavých zkušeností, které jistě spolu s učiteli využijí ve svém dalším vzdělávání.

Během volných víkendových dní poznávali žáci život ve velkoměstě a místní kulturu. Kromě významných památek navštívili „Margitsziget”, neboli Margaritin ostrov nacházející se přímo na řece Dunaj mezi částmi města Buda a Pešť. Svoji rozlohou působí tento ostrov impozantním dojmem a dokáže zaujmout po všech stránkách nejen díky spoustě atrakcím, ale i nádhernou přírodou. Po společné zábavě následovaly také povinnosti, a to procvičování anglického jazyka – především základní fráze a slovíčka týkající se oborů žáků. 

Každý pracovní týden byl plný výzev, kterým jsme museli čelit. Avšak výsledkem byly nové zkušenosti, jak po profesní stránce, tak i v osobnostním rozvoji každého účastníka. Jinými slovy bychom mohli říci, že každý den skrýval pro nás něco specifického či neočekávaného. Máme tedy společně na co vzpomínat!

 

Bc. Marek Hůrek, učitel OU Cvrčovice

 
1 | 2 | 3 | 4 >>